Porcja na 4 osoby
Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- 0,5 kg kapusty
- sól
- pieprz
- ostra i słodka papryka
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- lampka czerwonego wina
- szkl. rosołu
- 0,2 kg boczku wędzonego
- cebula
- olej
- mąką krupczatka do posypania
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
Wykonanie:
Cebulę kroimy w piórka a boczek w plasterki. Do brytfanny wlewamy trochę oleju i smażymy cebulkę z boczkiem. Kurczaka myjemy i oczyszczamy. Nacieramy go solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz oprószamy mąką. Wkładamy do brytfanny i smażymy na złoty kolor. Kapustę próbujemy i jeśli jest za kwaśna trochę płuczemy. Jeśli jest zbyt grubo posiekana to ja dodatkowo siekamy i wrzucamy do kurczaka. zalewamy szklanką rosołu, wrzucamy ziele angielskie oraz liść laurowy. Dusimy ok 20 min pod przykryciem. Po 20 min doprawiamy solą, pieprzem oraz przecierem pomidorowym. Podlewamy winem i dusimy aż kapusta całkiem zmięknie. Odkrywamy i gotujemy żeby nam trochę wyparowała woda. Podałam z szarymi kluchami na które przepis znajdziecie tutaj.
Smacznego
Sandra
Comments:
Prześlij komentarz