- 0,5 kg kg mąki pszennej
- 0,5 kg mąki razowej
- ok 1l mleka
- kostka drożdży
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- ok 3- 4 łyżki oleju
- ulubione dodatki
Wykonanie:
Generalnie wykonanie pizzy na cieście razowym niewiele się różni od tej na zwykłym cieście pszennym. Jedyne co zmieniamy to rodzaj mąki oraz to, że do wymieszanej mąki z solą dodajemy proszek do pieczenia (powoduje on że ciasto ładnie rośnie i nie jest suche ani twarde na następny dzień. Jeżeli przygotowujemy pizze tylko na jedną porcję możemy zrezygnować z proszku). Warto również przed pieczeniem odstawić przygotowana pizzę na ok 20 min. Ciasto razowe jest cięższe i potrzebuje chwili żeby wyrosnąć. Ponad te zmiany pizze przygotowujemy wg tego przepisu.
Smacznego !
Ola
Domowa, razowa - to moja ulubiona :)
OdpowiedzUsuńMoja też :)
OdpowiedzUsuń