piątek, 2 listopada 2012

marchewkowe babeczki z migdałami

właściwie nie wiem czy to babeczki muffiny czy cupcaksy. Jak by się nie nazywało jest wyśmienite i smaczne:) Z podanych proporcji można zrobić również normalne ciasto:) wychodzi pełna duża keksówka!
Składniki:
na ciasto:
  • 3/4szkl oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 i 1/2 szkl. drobno tartej marchewki
  • 1 i 1/2 szkl cukru
  • 3 jajka
  • 2 szl. mąki
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • małe opakowanie płatków migdałowych (można zastąpić orzechami lub rodzynkami)
  • szczypta soli
na krem:
  • 6 łyżek śmietanki kremówki
  • 100g masła
  • 0,5kg cukru pudru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • barwnik spożywczy
Wykonanie:
Ciasto:  jajka z cukrem utrzeć na puszystą mase. Dodawać powoli mąkę i olej jednocześnie mieszając. Na koniec dodać marchew, cynamon, migdały, sól, i proszek do pieczenia. Dokładnie wszystko wymieszać i przełożyć do papilotek.Piec ok 25min w 180'C.
Krem: śmietanke ubić na krem. Dodać maslo, cukier, wanilię i barwnik. Wszystko razem bardzo dokładnie zmiksować. Przełożyć do rękawa cukierniczego i formować spirale:)

Smacznego
Sandra

7 komentarze:

  1. takie śliczne, że aż szkoda ruszać :D

    OdpowiedzUsuń
  2. zgadzam się z poprzedniczką śliczne! i ten kolor czarujący!

    OdpowiedzUsuń
  3. u mnie też dziś marchewkowo:D Twoje wyglądają obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziekuje wam bardzo:) cieszę się, że się podobaja!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają na prawdę elegancko :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie wyglądają z tym czerwonym kremem :)

    OdpowiedzUsuń

Free Blog Template by June Lily