Składniki:
- 125ml ciepłego mleka
- 125g. mąki orkiszowej
- 125g. mąki pszennej tortowej
- 20g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka mąki
- 30g masła roślinnego( zwykłe też może być)
- słoiczek domowego dżemu z czarnej porzeczki
Wykonanie:
Do ciepłego mleka dodajemy drożdże oraz sól i łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na 15min. Do miski przesiewamy mąki, dodajemy sól oraz rozczyn. Zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Gdy ciasto będzie zbyt kleiste dodać więcej mąki. Formujemy kulkę i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min. Oprószamy stolnicę mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość o 0,5 cm. Wykrawamy dwa rodzaje kółek (mniejsze na spód i większe na kapelusz) Większym kołem oblepiamy papilotki. Wkładamy w środek dżem i zaklejamy kapelusikiem. Nakłuwamy trochę widelcem i pieczemy 12 min w 200'C ( z termoobiegiem)
Smacznego
Sandra
Przepis bierze udział w akcji " Szukamy alternatywy dla mąki pszennej " oraz " Śniadanie bogate w błonnik"
Przepis bierze udział w akcji " Szukamy alternatywy dla mąki pszennej " oraz " Śniadanie bogate w błonnik"
Comments:
Prześlij komentarz