Przyznaje szczerze, że przedstawiona tutaj sałatka grecka minimalnie odbiega od oryginału bo w sklepie nie było zielonej papryki a mąż woli zielone oliwki od czarnych. Za to fetę przywiozłam z Francji ze sklepu od Turka, różni się znacznie od serków typu feta sprzedawanych w Polsce co nie znaczy, że jest lepsza.
Składniki:
- 2 pomidory
- 1/2 długiego ogórka
- 1/2 szklanki oliwek najlepiej czarnych ale zielone też mogą być
- 100g sera feta
- 1 czerwona cebula
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżka octu
- oregano ( ja miałam własne ususzone)
- szczypta soli
Wykonanie:
Pomidory pokroić w ćwiartki, ogórka w plastry. Jeśli ogórek jest świeży i pewny możemy go po prostu umyć i nie obierać ze skórki. Fetę kroimy w plastry, cebulę w piórka i wszystko to razem mieszamy z oliwkami w misce. W kubku mieszamy oliwę z octem, solą i oregano. Zalewamy tym całą sałatkę, mieszamy i gotowe
Smacznego
Sandra
Witam, wyróżniłem Twój blog w programie Liebster Blog. Pozdrawiam i zapraszam do zabawy :)
OdpowiedzUsuńhttp://kuchenneigraszki.blogspot.com/2012/11/liebster-blog.html