niedziela, 11 listopada 2012

Kluski kładzione

Przepis mam... nawet nie wiem skąd. Często w domu gdy nie było pomysłu na obiad robiło się kluski kładzione ze skwarkami i cebulką. Nadają się również do sosów ale i na słodki np do zupy mlecznej :) Proste, szybkie, smaczne... czego chcieć więcej?

Składniki:
  • 2 jajka
  • mąka pszenna (ok 1,5 szkl.)
  • woda
  • sól
Wykonanie:
Jajka wbijamy do miseczki i roztrzepujemy. Dodajemy mąkę, sól i wodę (wody tyle aby ciasto było gęste, ale żeby dało się je swobodnie nabierać łyżką). Zagotowujemy wodę z solą. Zanurzając łyżkę we wrzątku oddzielamy niewielkie porcje ciasta, które kładziemy na wodę. Mieszamy aby nie przywarły do dna i gotujemy ok 3-4 min. I gotowe :)

Polecam

Ola


Comments:

Prześlij komentarz

Free Blog Template by June Lily