Składniki:
- 600g skrzydełek z kaczuchy
- 1,5 - 2 l. wody
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- pół selera
- pół pora
- 1 cebula
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Skrzydełka umyć, czyścic i zalać zimną wodą. Gotować na bardzo wolnym ogniu ok godzinę. Warzywa obrać i dorzucić do zupy. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Doprawić do solą i pieprzem. Cebulę opalić nad gazem i wrzucić do zupy. Gotować do momentu gdy zmięknął warzywa. Na końcu doprawić jeszcze do smaku i posypać zielona pietruszką( przyznaje dałam ciała zapomniałam kupić świeżej i posypałam suszona:( ). Podałam z kluskami kładzionymi wg Oli przepisu. My raczej nazywamy je kluskami lanymi :)
Smacznego
Sandra
Comments:
Prześlij komentarz