Składniki:
- opakowanie szpinaku
- 2 łyżki śmietany
- 4 ząbki czosnku
- 7-10 suszonych pomidorów
- oliwa z pomidorów
- 1/3 opakowania sera typu feta (moim zdaniem najlepsza favita)
- cebula
- sól
- pieprz
- 2 rolki ciasta francuskiego
- 2 łyżki mleka
- czarnuszka
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwię z pomidorów. Dodajemy szpinak, solimy pieprzymy i wyciskamy czosnek. Dusimy kilka minut. Suszone pomidory kroimy w kosteczkę i dorzucamy do szpinaku wraz ze śmietana. Mieszamy i czekamy aż trochę wystygnie.
Nagrzewamy piekarnik do 200'C.Kroimy ser w małą kosteczkę. Rozwijamy rolkę ciasta francuskiego i kroimy kwadraty. Łyżeczką nakładamy szpinak na każdy kwadracik i dodajemy kosteczkę lub 2 sera. Zaklejamy, smarujemy mlekiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy ok 15min w 200'C.
Smacznego
Sandra
Uwielbiam szpinak :)
OdpowiedzUsuńMy też :) Polecam go połączyć z czarnuszką. REWELACJA
OdpowiedzUsuńlubię, z ciastem francuskim można cuda robić
OdpowiedzUsuńjak długo można takie ciasteczka przechowywac??? zamierzam dzis zrobic ale potzrebuje kilka na piatek i nie wiem czy da rade je ocalic...
OdpowiedzUsuń44 yrs old Information Systems Manager Griff Goodoune, hailing from Keswick enjoys watching movies like "Low Down Dirty Shame, A" and Playing musical instruments. Took a trip to Rock Art of the Mediterranean Basin on the Iberian Peninsula and drives a Ferrari 500 TRC. w gore
OdpowiedzUsuń