czwartek, 29 listopada 2012

Ciasteczka francuskie ze szpinakiem, suszonym pomidorem i czarnuszka

Szybka, wspaniała, pyszna i najlepsza na świecie przekąska. Na imprezy strzał w 10!Serio. Oczywiście są jeszcze ludzie, którzy szpinaku nie lubią, są też ludzie którzy nigdy szpinaku nie jedli a mówią, że nie lubią  ( tak bije tu do Ciebie Arturze). Ze szpinakiem jak z oliwkami - trzeba chyba po prostu dorosnąć. Ja, mąż mój i córa uwielbiamy te ciasteczka. Kuzyn kiedyś na imprezie rodzinnej zjadł wszystkie zanim się zaczęła impreza...

 Składniki:
  • opakowanie szpinaku
  • 2 łyżki śmietany
  • 4 ząbki czosnku
  • 7-10 suszonych pomidorów 
  • oliwa z pomidorów
  • 1/3 opakowania sera typu feta (moim zdaniem najlepsza favita)
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • 2 rolki ciasta francuskiego
  • 2 łyżki mleka
  • czarnuszka
Wykonanie:
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwię z pomidorów. Dodajemy szpinak, solimy pieprzymy i wyciskamy czosnek. Dusimy kilka minut. Suszone pomidory kroimy w kosteczkę i dorzucamy do szpinaku wraz ze śmietana. Mieszamy i czekamy aż trochę wystygnie.
Nagrzewamy piekarnik do 200'C.Kroimy ser w małą kosteczkę. Rozwijamy rolkę ciasta francuskiego i kroimy kwadraty. Łyżeczką nakładamy szpinak na każdy kwadracik i dodajemy kosteczkę lub 2 sera. Zaklejamy, smarujemy mlekiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy ok 15min w 200'C.
Smacznego
Sandra




5 komentarze:

  1. My też :) Polecam go połączyć z czarnuszką. REWELACJA

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię, z ciastem francuskim można cuda robić

    OdpowiedzUsuń
  3. jak długo można takie ciasteczka przechowywac??? zamierzam dzis zrobic ale potzrebuje kilka na piatek i nie wiem czy da rade je ocalic...

    OdpowiedzUsuń
  4. 44 yrs old Information Systems Manager Griff Goodoune, hailing from Keswick enjoys watching movies like "Low Down Dirty Shame, A" and Playing musical instruments. Took a trip to Rock Art of the Mediterranean Basin on the Iberian Peninsula and drives a Ferrari 500 TRC. w gore

    OdpowiedzUsuń

Free Blog Template by June Lily