sobota, 17 listopada 2012

Ziemniaczana zapiekanka po staropolsku

Ulubiona zapiekanka męża. Naprawdę. Milion razy mnie prosił bym mu ją zrobiła ostatnimi czasy a ja leniwa i mi się nie chciało. Zupełnie nie wiem czemu skoro jest taka prosta! Tym razem do gotowania miałam pomocnice:) W związku z tym post będzie miał trochę więcej zdjęć niż zazwyczaj:)


Składniki:
  • 0,5kg ziemniaków
  • 1-2 jajka
  • szklanka śmietany
  • 250g kiełbasy
  • 2 średnie cebule
  • 200g żółtego sera
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w płatkach lub łyżeczka w proszku
  • sól i pieprz
  • łyżeczka tymianku
  • pół łyżeczki rozmarynu
  • pół łyżeczki papryczki chilli
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
Wykonanie:
Ziemniaki w mundurkach gotujemy w osolonej wodzie. Nie powinny być zbyt miękkie po ugotowania bo będą się źle kroiły.Obieramy lekko przestudzone ziemniaki( by sobie paluszków nie poparzyć). Ziemniaki i kiełbasę kroimy w plasterki. Cebule w piórka. Jajko miksujemy trochę, dodajemy do niego śmietanę i zioła i miksujemy chwilkę. Ser ścieramy na tarce na dużych oczkach. 
W naczyniu żaroodpornym układamy składniki warstwami. Całość zalewamy jajkiem ze śmietaną i posypujemy wszystko żółtym serem. Pieczemy ok 45min. w 180'C .
Smacznego

Córcia układała wszystkie warstwy z naprawdę niewielką moja pomocą:)

w piekarniku i...
3 szybkie ujęcia na talerzu!





Sandra

Comments:

Prześlij komentarz

Free Blog Template by June Lily