Składniki (na duży garnek):
- udko z kurczaka
- włoszczyzna
- przecier pomidorowy
- puszka pomidorów (opcjonalnie)
- pół cebuli
- przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, cukier, kostka rosołowa.
Wykonanie:
Do zimnej wody wrzucić umyte mięso i gotować na małym ogniu pod przykryciem. Po zagotowaniu wody zebrać szumowiny. Dorzucić oczyszczone warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować do miękkości warzyw. Cebulkę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na patelni. Dołożyć do tego pomidory z puszki i chwilę razem posmażyć. Można z tego zrezygnować i użyć tylko koncentratu pomidorowego. Z garnka wyciągnąć kurczaka i inne warzywa. Dołożyć przecier pomidorowy i pomidory z cebulką z patelni. Doprawić solą, pieprzem, odrobiną cukru i kostką rosołową jeżeli jest taka potrzeba. Marchewkę pokroić dołożyć do garnka. Pogotować jeszcze chwile i podawać.
Ja podawałam jednego dnia z ryżem i mięskiem, a następnego z makaronem i łyżeczką śmietany (taką lubię najbardziej!)
Smacznego
Ola!
Comments:
Prześlij komentarz