Składniki (na 12 muffinek):
- 1,5 szklanki mąki pszennej razowej (typ 2000)
- 0,5 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 100 g rozpuszczonego masła
- 1 łyżka miodu
- ok 150 g orzechów laskowych
- tabliczka gorzkiej czekolady
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Masło rozpuścić i wystudzić. Czekoladę pokroić w kawałki, orzechy pokruszyć tłuczkiem na drobniejsze kawałki. W jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej mokre. Wymieszać wszystko razem i rozlać do papilotek. Piec 20 min w ok 200 stopniach. Wystudzone muffinki posypać cukrem pudrem. I tyle:) Muffinki to bardzo szybkie danie :) U mnie była to spontaniczna decyzja gdy wpadli goście i trzeba było czymś poczęstować :) 30 min i zrobione!
Polecam!
Ola
P.S. Przepis zaczerpnęłam z tej strony.
Wyglądają na bardzo sycące, super!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, raz robiłam z innego i wyszły suche a te są idealne, zmodyfikowałam nieco przepis i zamiast mleka dałam jogurt naturalny
OdpowiedzUsuń