Składniki
- 2 i 1/2 szkl. mąki
- 1 szkl cukru
- 5 łyżek śmietany
- 1/3 kostki masła
- jajko
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 opakowania chałwy
- + opcjonalnie roztrzepane jajko do posmarowania rogalików
Przesiewamy mąkę do miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy resztę składników ( poza oczywiście chałwą). Wszytko mieszamy razem i ugniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gdy trzeba podsypujemy trochę mąką. Wkładamy na ok godzinę do lodówki. Po godzinie rozgrzewamy piekarnik do 180'C. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na okrągły placek o grubości ok 2mm. Kroimy w trójkąty takiej wielkości jaka nam się podoba. Na każdy trójkąt kładziemy kostkę chałwy i zwijamy przyciskając mocniej brzegi (chociaż mnie i to nie pomaga i zawsze ale to zawsze nadzienie mi chociaż trochę wycieka).Smarujemy jajkiem i pieczemy o 15-20 min. Po wystygnięciu można je polukrować:) Ja zrobiłam lukier cytrynowy - idealnie pasuje.
Smacznego
Sandra
tak oto prezentowały się rogaliki polukrowane:)
wersja bez lukru oczywiście wcale nie gorsza:)
a to prezent od Zuni dla babci:)
37 yr old Assistant Media Planner Arri McFall, hailing from Schomberg enjoys watching movies like "Outlaw Josey Wales, The" and Rappelling. Took a trip to Monarch Butterfly Biosphere Reserve and drives a Alfa Romeo 6C 2500 Competizione. przydatne zrodlo
OdpowiedzUsuń