Składniki:
na farsz:
- 1/2 pomidora
- 1/2 papryki
- 1/2 długiego ogórka
- 1/2 sałaty lodowej
- 1/2 cebuli czerwonej
- 1 pierś z kurczaka
- przyprawa gyros
- 4 łyżki jogurtu naturalnego 0%
- 3 ząbki polskiego czosnku
- 1/2 łyżeczki oregano
- sól i pieprz
- 2-3 liście sałaty lodowej lub placek tortilla
Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałeczki. Posypujemy dokładnie i obficie przyprawa gyros. Zbijamy to w taka dosyć ścisłą kuleczkę i wkładamy do folii. Pieczemy ok 25-30min. W między czasie kroimy pomidora w polówki plasterka, ogórka w krążki lub kostkę, cebulę w piórka i paprykę w paseczki.
Robimy sos z podanych składników i odstawiamy by się trochę przegryzł.
Gdy kurczak się upiecze kroimy go za pomocą ostrego noża. Powinien sam podzielić się na malutkie części przypominające trochę normalne mięso kebabowe dodatkowo zachowując soczystość no i dietetyczność oczywiście:). Odrywamy delikatnie 2 liście sałaty tak by się nie porwały. Nakładamy do środka mięso i warzywa, zalewamy to sosem i składamy delikatnie, na wierzch nakładamy drugi liść sałaty i też lekko zawijamy. Całość zawijamy jeszcze w folię aluminiową by mieć pewność, że nam nic nie wypadnie podczas jedzenia :) w wersji z plackiem tortilli po prostu drzemy sałatę na mniejsze kawałeczki a na nią kładziemy mięso i warzywa. Zawijamy placek wg instrukcji niżej i później zawijamy go w folię. Gotowe!
Smacznego
Sandra
pomoc dla tych co nie wiedzą jak zawinąć kebaba:)
p.s soryy za jakość i wykonanie rysunku ale paint na touch padzie nie jest najlepszym pomysłem:)
24 YEAR-OLD DENTAL HYGIENIST COURTNAY RIXON, HAILING FROM GRAVENHURST ENJOYS WATCHING MOVIES LIKE YUMURTA (EGG) AND PHOTOGRAPHY. TOOK A TRIP TO QUSEIR AMRA AND DRIVES A GTO. PELNY RAPORT
OdpowiedzUsuń