wtorek, 22 stycznia 2013

bitki z indyka w sosie smietanowym

Smakowało mi ... mąż podjadał córce wnioskuje więc że jemu też smakowało.


Składniki:
  • 400 g piersi z indyka
  • 1/2 litra bulionu
  • 1/2 szkl śmietany
  • 3 łyżki wina białego lub 2 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz
  • mąka
  • zimna woda
Wykonanie:
Pierś z indyka pokroić na plastry i na mniejsze kawałki. Trochę rozbić, posolić, popieprzyć.  Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć z obu stron do zarumienienia. Zalać całość bulionem i dorzucić ziele angielskie oraz liść laurowy. Przykryć i chwilę poddusić. Dolać octu lub wina i jeszcze poddusić chwile. Gdy płynu będzie zbyt wiele odkryć i trochę odparować. Dodać zioła i w kubku zrobić zaklepkę z mąki i wody. Dodajemy zaklepkę i chwilę mieszkamy aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę i gotowe:) Świetnie pasuje do ryżu :)
Smacznego
Sandra

2 komentarze:

  1. na pewno smaczna

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis smaczne ja dodałam jeszcze starta marchew ktorą gotowalam z wywarem i ogólnie wszystkim smakowało ;-) wszystkie brzuchy zadowolone ;-D

    OdpowiedzUsuń

Free Blog Template by June Lily