Składniki:
- 400 g piersi z indyka
- 1/2 litra bulionu
- 1/2 szkl śmietany
- 3 łyżki wina białego lub 2 łyżki octu winnego
- 3 łyżki oliwy
- 1 listek laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz
- mąka
- zimna woda
Pierś z indyka pokroić na plastry i na mniejsze kawałki. Trochę rozbić, posolić, popieprzyć. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć z obu stron do zarumienienia. Zalać całość bulionem i dorzucić ziele angielskie oraz liść laurowy. Przykryć i chwilę poddusić. Dolać octu lub wina i jeszcze poddusić chwile. Gdy płynu będzie zbyt wiele odkryć i trochę odparować. Dodać zioła i w kubku zrobić zaklepkę z mąki i wody. Dodajemy zaklepkę i chwilę mieszkamy aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę i gotowe:) Świetnie pasuje do ryżu :)
Smacznego
Sandra
na pewno smaczna
OdpowiedzUsuńSuper przepis smaczne ja dodałam jeszcze starta marchew ktorą gotowalam z wywarem i ogólnie wszystkim smakowało ;-) wszystkie brzuchy zadowolone ;-D
OdpowiedzUsuń