Składniki:
- 2 marchewki
- 1/2 korzenia pietruszki
- mały kawałek selera
- 1/2 cebuli
- 1/2 pora
- 1/2 cukini
- papryczka chilli
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 żółtej papryki
- 2 filety z piersi z kurczaka
- 3 garście mąki
- 4 łyżki oliwy
- 4 łyżki sosu sojowego
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka cukru
- łyżka Vegety natur
- puszka pomidorów
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- trochę wody
- 2 woreczki ryżu
Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kosteczkę. Następnie solimy i pieprzymy. Wkładamy do miski i zalewamy sosem sojowym. Odstawiamy na chwilę i zabieramy się za warzywa. Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce na największych oczkach lub kroimy w słupki. Paprykę kroimy w paski, pora w krążki, cebulę w piórka lub kosteczkę a papryczkę chilli w bardzo drobną kosteczkę. Rozgrzewamy na patelni oliwę i wrzucamy pokrojone warzywa w kolejności od najtwardszych do najmiększych i dusimy pod przykryciem. Od czasu do czasu można dolać odrobinę wody. Gdy warzywa trochę zmiękną dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Doprawiamy Vegetą i cukrem. Dusimy jeszcze pod przykryciem do całkowitego zmięknięcia warzyw. W garnku gotujemy ryż na sypko. Wyjmujemy mięso z miski i posypujemy je mąką. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy na dużym ogniu na rumiano. Na talerz nakładamy ryż na ryż sos a na sos mięso.
Smacznego
Sandra
Aleeee tych składników! :P Miło, że wracacie ;)
OdpowiedzUsuń