środa, 23 stycznia 2013

pikantna sałatka z indyka

Jest pyszna i dietetyczna. Zdrowa i pożywna. Smakowała mi bardzo i na pewno będę ją często robić. Inspiracje zaczerpnęłam ze strony podaj indyka. Przepis zmodyfikowałam minimalnie:)





Składniki:
  • woreczek ryżu brązowego
  • 400g piersi z indyka
  • ogórek świeży
  • duża marchewka albo 2 małe
  • 3/4 szkl. jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • kilka listków mięty
  • ostra papryka
  • płatki chilli
  • łyżeczka soku z cytryny 
  • Vegeta Natur




Wykonanie:
 Nagrzewamy piekarnik do 200'C i wstawiamy garnek z wodą na ryż. Pierś z indyka nacieramy ostrą papryką i Vegetą i wkładamy do folii. Warzywa obrać. Ogórka pokroić w kosteczkę a marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W kubku wymieszać jogurt naturalny z miodem, miętą, cytryną i płatkami chilli. Piekarnik powinien się już nagrzać a woda zagotować. Wkładamy pierś do piekarnika i pieczemy ok. 35-40min. Ryż robimy wg. instrukcji na opakowaniu. Upieczonego indyka kroimy kroimy na małe kawałeczki i wszystko razem mieszamy zalewając sosem jogurtowym.
Smacznego
Sandra

Comments:

Prześlij komentarz

Free Blog Template by June Lily