- 1kg ziemniaków
- ok szkl. mąki tortowej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- pieprz
- 20dag boczku
- cebula
- 1 łyżka masła
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach i odsączyć z soku (lub tak jak ja użyć do tego sokowirówki ;p). Do startych ziemniaków dodać mąkę i mąkę ziemniaczaną oraz sól. Wymieszać wszystko razem i ewentualnie dodać mąki. Masa powinna mieć bardzo gęstą konsystencję ( taką, że łyżka staje). W garnku zagotować wodę ze szczyptą soli i za pomocą łyżki kłaść kluseczki na wodzie. Dobrze jest moczyć całą łyżkę w wodzie, gdyż o wiele łatwiej schodzi ciasto i kluseczki mają ładniejszy kształt. Za pomocą łyżki cedzakowej wyciągamy kluseczki do miski. Na patelni rozgrzać masło. Pokroić w kostkę cebulę oraz boczek i usmażyć na rumiano na patelni. Dodać kluski i podsmażyć na złotawy kolor.
Smacznego
Sandra
Już tyle razy próbowałam i jakoś nie wychodzą mi te kluchy. Rozpadają się podczas gotowania...
OdpowiedzUsuńnaprawdę? normalnie robi się je z jajkiem, może teraz spróbuj z mąką ziemniaczaną :)
OdpowiedzUsuńSzybki,prosty przepis,taki jak lubię:)
OdpowiedzUsuńJutro wypróbuję,ależ mam na nie ochotę,będę robić pierwszy raz:)
Zyczę powodzenia i smacznego oczywiście!!
OdpowiedzUsuńZasada jest taka, że masa ziemniaczana powinna być odciśnięta z płynu...ma być prawie sucha!!! wtedy się nie rozpadną. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJak napisałam :) używając sokowirówki mamy pewność, że masa bedzie niemalże sucha :)
OdpowiedzUsuńI woda musi cały czas wrzeć! koniecznie
OdpowiedzUsuńKochani
OdpowiedzUsuńKładzione,szare, w domu moim były od zawsze.
Nie trzeba odsączać utartych ziemniaków.
1 kg.utartych ziemniaków
0,25 kg.ugotowanych ziemniaków
mąka pszenna (do uzyskania konsystencji bardzo gęstej)
sól,pieprz do smaku.
Jak pisze Anonimowy,woda cały czas wrzątek.
A omasta ? ,prosta,zwykła słoninka z boczkiem i cebulką
Chcecie troszkę dawnych przepisów ,lat powojennych ?,
OdpowiedzUsuńJawaldemar@wp.pl
Mąka tortowa do kluchów to dramat....będą się zamieniały w breję podczas gotowania. Mąka zwykła poznańska, wrocławska- mają za zadanie skleić ciasto w jednolitą masę. Mąka tortowa tych właściwości nie ma.
OdpowiedzUsuń50 yrs old Environmental Specialist Danny O'Hannigan, hailing from Cumberland enjoys watching movies like Outsiders (Ceddo) and Rugby. Took a trip to Historic City of Meknes and drives a Ferrari 275 GTB Long ose Alloy. zawartosc witryny
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten przepis!
OdpowiedzUsuń