Składniki:
- 0,5kg słoniny
- 100g boczku wędzonego
- duże jabłko
- duża cebula
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Słoninę kroimy bardzo drobniutko w kostkę i na małym ogniu topimy ok 15min. Kroimy boczek również w drobną kostkę i wytapiamy dalej razem ze słoniną. Gdy z boczku zaczyna się robić małe skwareczki dorzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i jabłuszko. Na minimalnym ogniu smażymy do zrumienienia się na złoto cebulki. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy trochę przestygnie przelewamy do naczynia. Jeśli chcemy by skwareczki nie były na dnie tylko wymieszane razem z tłuszczem, najpierw przelewamy płyn, gdy przestygnie dość mocno wsypujemy skwareczki i mieszamy. Wkładamy do lodówki do całkowitego przestudzenia. Najlepiej oczywiście smakuje z kiszonym ogórkiem na który przepis znajdziecie tutaj
Smacznego
Sandra
Hej! Wyróżniłam Cię w programie Liebster Blog! Zapraszam do zabawy, pytania na moim blogu :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń