Porcja dla 2 osób
Składniki:
- 250g mięsa mielonego indyczego
- puszka pomidorów krojonych
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- kilka oliwek czarnych i zielonych bez pestek
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- makaron spaghetti
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki ras el hanout (marokańska mieszka przypraw)
- sól i pieprz
Wykonanie:
Pół cebuli i 1 ząbek czosnku kroimy drobniutko w kosteczkę. Mięso mielone i cebule z czosnkiem wrzucamy do miski. Dodajemy musztardę, wodę i mieszamy. Formujemy kuleczki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Każdą oliwkę przekrawamy na pół. Połówkę oliwki wkładamy do ulepionej kulki mięsnej. Pieczemy 15 min w 180'C. W między czasie gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Kroimy pozostałą cebulę i czosnek w drobną kosteczkę i krótko podsmażamy. Dodajemy pomidory. ras el hanout, cukier oraz sól i pieprz. Dusimy ok 20min. Na talerz wykładamy ugotowany makaron al dente, polewamy sosem i wyciągamy z piekarnika nasze zmielone oczy:)
Smacznego!
Upiorna Sandra
Comments:
Prześlij komentarz