środa, 31 października 2012

KRWAWE OCZY Z FLAKAMI

krwawe oczy z flakami to taka Halloweenowa wersja makaronu spaghetti z mielonym i aromatycznym sosem. Połączenie cieszy oko czego na zdj niestety nie widać bo robione telefonem no i podniebienie oczywiście! Potrawa jest bajecznie prosta w przygotowaniu i przede wszystkim szybka!
 Porcja dla 2 osób


Składniki:
  • 250g mięsa mielonego indyczego
  • puszka pomidorów krojonych
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka oliwek czarnych i zielonych bez pestek
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • makaron spaghetti
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki ras el hanout (marokańska mieszka przypraw)
  • sól i pieprz
Wykonanie:
Pół cebuli i 1 ząbek czosnku kroimy drobniutko w kosteczkę. Mięso mielone i cebule z czosnkiem wrzucamy do miski. Dodajemy musztardę, wodę i mieszamy. Formujemy kuleczki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Każdą oliwkę przekrawamy na pół. Połówkę oliwki wkładamy do ulepionej kulki mięsnej. Pieczemy 15 min w 180'C. W między czasie gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Kroimy pozostałą cebulę i czosnek w drobną kosteczkę i krótko podsmażamy. Dodajemy pomidory. ras el hanout, cukier oraz sól i pieprz. Dusimy ok 20min. Na talerz wykładamy ugotowany makaron al dente, polewamy sosem i wyciągamy z piekarnika nasze zmielone oczy:) 
Smacznego!

Upiorna Sandra



Comments:

Prześlij komentarz

Free Blog Template by June Lily