Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 50 g masła
- 2 jajka
- ok 250 ml mleka
- ok 0,5 szklanki cukru
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g drożdży
- owoce ( u mnie jabłka i gruszki)
- szczypta soli
Kruszonka:
- ok 100 g masła
- ok 50 g mąki
- ok 50 g cukru
Wykonanie:
Podgrzać mleko w garnuszku. Do miski wbić jaja i dosypać cukier i szczyptę soli, ubić trzepaczką. Większość mleka odlać do jakiegoś pojemnika, w pozostałym zrobić rozczyn (w mleku rozpuścić drożdże, cukier i dodać odrobinę mąki). W osobnym garnku rozpuścić masło. Do jajek stopniowo przesiewać mąkę z łyżeczką proszku do pieczenia i dodawać mleko. Gdy zużyjemy całość dolać rozpuszczone masło. Ciasto wyrobić, dodać rozczyn i ponownie porządnie wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrasta zabrać się za owoce. Jabłka i gruszki obrać i pokroić w plasterki. mogą to być również mrożone owoce czerwone, brzoskwinie z puszki lub jakiekolwiek inne na które mamy ochotę. Przygotować kruszonkę: masło w temperaturze pokojowej wymieszać z mąką i cukrem (jeżeli chcemy bardziej chrupiącą kruszonkę dodać więcej cukru, jeżeli bardziej kruchą więcej mąki) i zagnieść w kulkę. Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie i wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Zaczynamy również rozgrzewać piekarnik (do ok 50'C). Na cieście układamy owoce i posypujemy kruszonką. Odstawiamy na ok 20 min do ponownego wyrośnięcia. Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika i stopniowo podnosimy temperaturę do max 180'C. Pieczemy ok 45-50 min.
Ciasto powinno się zezłocić
Jest to pierwsza z moim życiu drożdżówka i chyba wyszła smaczna, bo zaczęła szybko znikać :)
Smacznego
Ola
Comments:
Prześlij komentarz