poniedziałek, 19 listopada 2012

Ziemniaczane kluski kładzione - szare kluchy

Jedna z wielu niezastąpionych polskich klusek. Polacy kochają kluski, jedzą je od pokoleń i chętnie do nich wracają. Syte, tanie i raczej niedietetyczne. Te wyśmienicie nadają się do potraw z kapustą. Dziś podawałam je z udkami w kapuście[klik].

Składniki:
  • 1kg ziemniaków
  • ok szkl. mąki tortowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • pieprz 
  • 20dag boczku
  • cebula
  • 1 łyżka masła
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach i odsączyć z soku (lub tak jak ja użyć do tego sokowirówki ;p). Do startych ziemniaków dodać mąkę i mąkę ziemniaczaną oraz sól. Wymieszać wszystko razem i ewentualnie dodać mąki. Masa powinna mieć bardzo gęstą konsystencję ( taką, że łyżka staje). W garnku zagotować wodę ze szczyptą soli i za pomocą łyżki kłaść kluseczki na wodzie. Dobrze jest moczyć całą łyżkę w wodzie, gdyż o wiele łatwiej schodzi ciasto i kluseczki mają ładniejszy kształt. Za pomocą łyżki cedzakowej wyciągamy kluseczki do miski. Na patelni rozgrzać masło. Pokroić w kostkę cebulę oraz boczek i usmażyć na rumiano na patelni. Dodać kluski i podsmażyć na złotawy kolor. 
Smacznego

Sandra

10 komentarze:

  1. Już tyle razy próbowałam i jakoś nie wychodzą mi te kluchy. Rozpadają się podczas gotowania...

    OdpowiedzUsuń
  2. naprawdę? normalnie robi się je z jajkiem, może teraz spróbuj z mąką ziemniaczaną :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szybki,prosty przepis,taki jak lubię:)
    Jutro wypróbuję,ależ mam na nie ochotę,będę robić pierwszy raz:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zyczę powodzenia i smacznego oczywiście!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zasada jest taka, że masa ziemniaczana powinna być odciśnięta z płynu...ma być prawie sucha!!! wtedy się nie rozpadną. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak napisałam :) używając sokowirówki mamy pewność, że masa bedzie niemalże sucha :)

    OdpowiedzUsuń
  7. I woda musi cały czas wrzeć! koniecznie

    OdpowiedzUsuń
  8. Kochani
    Kładzione,szare, w domu moim były od zawsze.
    Nie trzeba odsączać utartych ziemniaków.
    1 kg.utartych ziemniaków
    0,25 kg.ugotowanych ziemniaków
    mąka pszenna (do uzyskania konsystencji bardzo gęstej)
    sól,pieprz do smaku.
    Jak pisze Anonimowy,woda cały czas wrzątek.
    A omasta ? ,prosta,zwykła słoninka z boczkiem i cebulką

    OdpowiedzUsuń
  9. Chcecie troszkę dawnych przepisów ,lat powojennych ?,
    Jawaldemar@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Mąka tortowa do kluchów to dramat....będą się zamieniały w breję podczas gotowania. Mąka zwykła poznańska, wrocławska- mają za zadanie skleić ciasto w jednolitą masę. Mąka tortowa tych właściwości nie ma.

    OdpowiedzUsuń

Free Blog Template by June Lily