czwartek, 29 listopada 2012

Ciasteczka francuskie ze szpinakiem, suszonym pomidorem i czarnuszka

Szybka, wspaniała, pyszna i najlepsza na świecie przekąska. Na imprezy strzał w 10!Serio. Oczywiście są jeszcze ludzie, którzy szpinaku nie lubią, są też ludzie którzy nigdy szpinaku nie jedli a mówią, że nie lubią  ( tak bije tu do Ciebie Arturze). Ze szpinakiem jak z oliwkami - trzeba chyba po prostu dorosnąć. Ja, mąż mój i córa uwielbiamy te ciasteczka. Kuzyn kiedyś na imprezie rodzinnej zjadł wszystkie zanim się zaczęła impreza...

 Składniki:
  • opakowanie szpinaku
  • 2 łyżki śmietany
  • 4 ząbki czosnku
  • 7-10 suszonych pomidorów 
  • oliwa z pomidorów
  • 1/3 opakowania sera typu feta (moim zdaniem najlepsza favita)
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • 2 rolki ciasta francuskiego
  • 2 łyżki mleka
  • czarnuszka
Wykonanie:
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwię z pomidorów. Dodajemy szpinak, solimy pieprzymy i wyciskamy czosnek. Dusimy kilka minut. Suszone pomidory kroimy w kosteczkę i dorzucamy do szpinaku wraz ze śmietana. Mieszamy i czekamy aż trochę wystygnie.
Nagrzewamy piekarnik do 200'C.Kroimy ser w małą kosteczkę. Rozwijamy rolkę ciasta francuskiego i kroimy kwadraty. Łyżeczką nakładamy szpinak na każdy kwadracik i dodajemy kosteczkę lub 2 sera. Zaklejamy, smarujemy mlekiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy ok 15min w 200'C.
Smacznego
Sandra




4 komentarze:

  1. My też :) Polecam go połączyć z czarnuszką. REWELACJA

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię, z ciastem francuskim można cuda robić

    OdpowiedzUsuń
  3. jak długo można takie ciasteczka przechowywac??? zamierzam dzis zrobic ale potzrebuje kilka na piatek i nie wiem czy da rade je ocalic...

    OdpowiedzUsuń

Free Blog Template by June Lily