wtorek, 20 listopada 2012

Razowe muffiny na słono

Wróciłam do domu i miałam ochotę zjeść na kolację coś innego... coś smacznego, coś szybkiego i na ciepło. I przyszły mi do głowy razowe muffiny. Zajrzałam do lodówki, jakieś dodatki się znalazły więc zabrałam się do roboty! Efekt przeszedł moje oczekiwania :)



Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki razowej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka kefiru naturalnego
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju lub rozpuszczonego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki solu
  • dodatki: ser, szynka, papryka, cebula, czosnek, zioła prowansalskie
Wykonanie:

Uniwersalny sposób na wszystkie muffiny: suche składniki połączyć z suchymi, mokre z mokrymi. Ser zetrzeć na tarce, szynkę pokroić w drobne kawałki, paprykę i cebulę w kosteczkę. Cebulę zeszklić na łyżeczce tłuszczu, dorzucić co niej czosnek i jeszcze chwile przesmażyć. Wymieszać suche składniki na muffin z mokrymi, a na końcu dołożyć to, co sobie przygotowaliśmy. Wypełnić ciastem papilotki i piec 25 min w 200 stopniach. I to wszystko:)
Pachnące, mięciutkie bardzo smaczne. idealna alternatywa dla kanapek lub zapiekanek.

Polecam!

Ola :)

Comments:

Prześlij komentarz

Free Blog Template by June Lily