czwartek, 28 marca 2013

Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo paprykowym

Święta świętami ale obiad jeść trzeba. Prawda jest taka, że miałam wyjechać do Gdyni już w zeszły weekend, przeciągnęło się do środy a jak już mieliśmy jechać to auto kaput i ugrzęźliśmy na walizkach. Czekamy na telefon od mechanika jak na zmiłowanie a tymczasem lodówka pusta. Odmroziłam dwie zacne piersi z kurczaka wysłałam męża po śmietanę a reszta się sama znalazła.




Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki zielonej (lub po prostu cała papryka czerwona)
  • 1 cebula
  • 1 szkl. soku pomidorowego
  • mała śmietana 18%
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • odrobina mielonego chilli
  • przyprawa :suszone pomidory, czosnek bazylia
  • oliwa z oliwek
  • szczypta cukru
Wykonanie:
Piersi myjemy, suszymy i kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy je solą, pieprzem i przyprawa "pomidory,bazylia,czosnek". Ja kupiłam gotową ale bez problemu można ją zrobić w domu. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Paprykę oczyszczamy z nasion i również kroimy w kosteczkę. Na rozgrzanej patelni z oliwą smażymy kurczaka, dorzucamy paprykę oraz cebulę i smażymy na rumiano. Zalewamy to sokiem pomidorowym i dodajemy szczyptę cukru. Następnie dodajemy paprykę i chilli. Dusimy do miękkości papryki. Na koniec zalewamy to śmietaną i czekamy aż zgęstnieje. Można podawać z makaronem lub ziemniakami.
Smacznego
Sandra


p.s. fota robiona naprawdę bardzo w locie miedzy talerzem a paszczą mojego męża.

2 komentarze:

  1. Wygląda podobnie do takiego słoikowego Knorra ;) ale słoikowy też dobry ;p

    OdpowiedzUsuń

Free Blog Template by June Lily