Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki zielonej (lub po prostu cała papryka czerwona)
- 1 cebula
- 1 szkl. soku pomidorowego
- mała śmietana 18%
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- odrobina mielonego chilli
- przyprawa :suszone pomidory, czosnek bazylia
- oliwa z oliwek
- szczypta cukru
Piersi myjemy, suszymy i kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy je solą, pieprzem i przyprawa "pomidory,bazylia,czosnek". Ja kupiłam gotową ale bez problemu można ją zrobić w domu. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Paprykę oczyszczamy z nasion i również kroimy w kosteczkę. Na rozgrzanej patelni z oliwą smażymy kurczaka, dorzucamy paprykę oraz cebulę i smażymy na rumiano. Zalewamy to sokiem pomidorowym i dodajemy szczyptę cukru. Następnie dodajemy paprykę i chilli. Dusimy do miękkości papryki. Na koniec zalewamy to śmietaną i czekamy aż zgęstnieje. Można podawać z makaronem lub ziemniakami.
Smacznego
Sandra
p.s. fota robiona naprawdę bardzo w locie miedzy talerzem a paszczą mojego męża.
uwielbiam taki sos :)
OdpowiedzUsuńWygląda podobnie do takiego słoikowego Knorra ;) ale słoikowy też dobry ;p
OdpowiedzUsuńA śmietana kwaśna czy słodka?
OdpowiedzUsuń