PATELNIA GRILLOWA. Jest absolutnie rewelacyjna. Potrawy z niej są takie delikatne i rozpływają się same w ustach a do tego są zdrowe. Polecam ją każdemu kto chce zadbać trochę o linie. Mielone zrobiłam bez ani nawet kropelki tłuszczu, mało tego cały tłuszcz jaki był w mięsie sie po prostu wytopił i został między rowkami. Do mielonego by było bardziej aromatyczne dodałam mojej ulubionej bazylii i ząbek czosnku. Pycha! Pycha! Pycha! Polecam wszystkim bo to nawet całkiem dietetyczne. Swoją drogą jeden taki kotlecik ok 80g ma ok 85 kcal podczas gdy zwykły mielony 80g ok 260.
AAA no i zapomniałabym. Warto zrobić mielone samemu z piersi z indyka :)
Składniki:
- 250g mielonego indyczego
- 1 malutka cebula
- 1 - 2 ząbki czosnku
- garść świeżej bazylii
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- pieprz
Wykonanie:
Wkładamy mielone do miski. Cebulkę i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę. Bazylię siekamy i wszystko wrzucamy do miski. Dodajemy musztardę trcohę pieprzu. Całość mieszamy do połączenia składników. Rozgrzewamy patelnię grillową. Z mięsa formujemy spłaszczone kulki i kładziemy na patelnie. Smażymy na średnim ogniu do zrumienienia się.
Smacznego
Sandra
smakowite kotleciki!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
p.s zostałam obserwatorem Twojego bloga bo pyszności przyrządzasz.
OdpowiedzUsuńhttp://myszkagotuje.blogspot.com/
Fajny pomysł!
OdpowiedzUsuń