czwartek, 21 marca 2013

sałatka z rukolą fetą i kurczakiem

Z okazji próby choć w minimalnym stopniu zmiany żywienia na zdrowszy, mniej kaloryczny, bardziej dietetyczny a jednocześnie równie smaczny zrobiłam sałatkę z moją chyba ulubioną sałatą. W roli głównej RUKOLA. Z dodatkiem tzw. dietetycznych przypraw sprawia, że obiad może być lekki, nie tuczący, smaczny no i przede wszystkim szybki. Nie ma chyba szybszego dania obiadowego niż sałatka.



Składniki:
  • 3 - 4 garście rukoli
  • 3 jajka
  • pierś z kurczaka
  • 1 1/2 pomidora
  • opakowanie fety light
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1 cytryny
  • garść bazylii
  • Vegeta natur
  • curry
Wykonanie:
Pierś dokładnie umyć wyciąć co zbędne i przekroić na 3 części w poprzek. Następnie oprószyć Vegetą i curry. Smażyć na patelni grillowej do zrumienienia. Gdy ostygnie pokroić w paseczki lub kawałeczki. Jajka ugotować na twardo i pokroić na ćwiartki. Rukolę opłukać podsuszyć i wrzucić do miski. Pomidora umyć pokroić w półkola i do miski. Fetę kroimy w kosteczkę i dodajemy do miski. W kubku mieszkamy oliwę z oliwek, cytrynę, sól, pieprz oraz posiekana na drobno bazylię. Zalewamy tym sałatkę i mieszamy.
Smacznego
Sandra




4 komentarze:

  1. Robiłam kiedyś podobną, ale chyba bez fety ;) wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam sałatki z rukolą, od razu zrobiłam się głodna patrząc na zdjęcie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie nazwałbym daniem obiadowym sałatki.

    OdpowiedzUsuń

Free Blog Template by June Lily