Składniki:
- 1 wędzona makrela
- 3/4 opakowania naturalnego serka Almette lub innego ulubionego białego serka.
- 2 łyżki ketchupu ewentualnie pasty pomidorowej
- sól i pieprz
- garść szczypiorku
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki przyprawa "pomidor, bazylia, czosnek "( opcjonalnie)
Wykonanie:
Rybę oczyszczamy z ości i skóry po czym wrzucamy do miski. Szczypiorek siekamy i dorzucamy do ryby. Dodajemy ketchup, Almette oraz przyprawy. Całość mieszamy do uzyskania jednolitego koloru. Próbujemy czy dobre i ewentualnie doprawiamy ;)
Smacznego
Sandra
Domowe pasty są najsmaczniejsze :)
OdpowiedzUsuńnajlepsze i wiesz co jesz:)
OdpowiedzUsuńjadałam taką w domu;)
OdpowiedzUsuńKupny ketchup ma nieprawdopodobne ilości cukru, więc dla cukrzyków odpada :( Ale pasty chyba wychodzi sporo, a ketchupu są tylko 2 łyżeczki, więc może raz na jakiś czas można się skusić. Ewentualnie zastąpić przecierem/koncentratem pomidorowym :)
OdpowiedzUsuńna pewno wypróbuje przepis bo już jakiś czas temu się za takowym rozglądałam :)
OdpowiedzUsuńdo Adrijah. w ketchupie właśnie niekoniecznie musi być dużo cukru! ketchup można zrobić w domu np. bez cukru lup kupić bez cukru np. w lidlu ;) cukrzyk z ketchupu rezygnować nie musi naszczęście, no ale jeśli ma ochotę to można oczywiście zastąpić przecierem pomidorowym lub np mocno zgniecionym lub zmiksowanym pomidorem
OdpowiedzUsuńKażdy kupny ketchup ma cukier. Ten z Lidla też i to na drugim miejscu w składzie. No, chyba, że fit, light itp. Te z kolei mają taki myk, jak jogurty i soki "bez cukru", czyli są naładowane syropem glukozowo-fruktozowym, ewentualnie słodzikami, więc nie można kupić sobie po prostu ketchupu bez cukru, nadającego się dla cukrzyka ;)
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc jeszcze nie widziałam, żeby ktoś robił domowy ketchup bez cukru, ale chyba czas najwyższy spróbować :)
ten light z linessy ma chyba jakis slodzik. a ja w domu robilam ketchup ze stevia ! nie byl może tak dobry jak np. pudliszki <3 bo stevia jednak ma specyficzny smak ale w dalszym ciągu był dobry :D jako miłośniczka ketchupu zjem każdy:D no może poza tortexem;p a tak z ciekawości spytam... nie ma jakiś specjalnych sklepów dla cukrzyków tak jak są np dla bezglutenowych?
OdpowiedzUsuńZe stewią? I bez dodatku żadnego innego słodzidła? Wow! a pamiętasz może gdzie go kupiłaś? albo jakiej jest firmy? takich cudów jeszcze nie widziałam :)
OdpowiedzUsuńOczywiście, że są specjalistyczne sklepy i działy w sklepach, ale tam też produkty niby przeznaczone dla cukrzyków są przeładowane słodzikami i syropami :( Już to wszystko przerabialiśmy, za co Tata dostał straszny ochrzan od diabetologa
ze stevia zrobiłam ja ;) taki eksperyment całkiem udany ;)stevia jest całkiem słodka nie potzrebne juz byłe inne substancje słodzące xD kiedyś może wrzucę przepis na bloga to podoślę! I z tymi sklepami to co to za działy i sklepy skoro tylko szkodzą zamiast pomagać i ułatwić?skandal!! współczuję bardzo tacie :(
OdpowiedzUsuńNo niestety, to jest zwykłe żerowanie na niewiedzy :(
OdpowiedzUsuńOoo a mogłabyś się podzielić przepisem? Chociaż na maila, ja bym chętnie spróbowała :) Bo niedawno kupiłam stewię w proszku i w tabletkach i jakoś nie mogę się do niej przekonać jeszcze ;) a teraz są najlepsze pomidory :)
o, mam smaka na taką pastę już od dłuższego czasu :) pozdrawiam i zapraszam na warzywa z grilla http://www.zgrilla.pl/szaszlyki-ratatouille-z-grilla/
OdpowiedzUsuń