czwartek, 3 kwietnia 2014

spirulina smoothie! zielony koktajl



W domu mamy nowego mieszkańca - blender kielichowy! Zajawka na tyle wielka że codziennie na śniadanie popijamy co innego ;)
Dzisiaj padło na Spirulinę. Opisze po krótce właściwości tej zielonej algi. Informacje zaczerpnięte z różnych źródeł.

www.planetazdrowie.pl  wymienia dosyć obszernie działanie spiruliny:
  1. profilaktyka chorób nowotworowych,
  2. wspomaganie pracy wątroby i nerek w procesie detoksykacji (fytocjanina – odkryta tylko w spirulinie),
  3. wzmacnianie systemu immunologicznego, (polisacharydy odkryte w spirulinie nazwane „immuliną” są od 100 do1000 razy bardziej aktywne od preparatów polisacharydowych aktualnie używanych w immunoterapii chorób nowotworowych),
  4. regeneracja komórek centralnego układu nerwowego (kompleks witamin z grupy B w tym Wit. B12)
  1. obniżanie poziomu złego cholesterolu ( LDL) i trójglicerydów,
  2. normalizuje poziom cukru we krwi,
  3. wyizolowany ostatnio ze spiruliny specyficzny polisacharyd, nazwany „spirulinowym wapniem” ma hamujące działanie na rozwój wirusów: HIV, grypy, świnki, odry, opryszczki i zwykłego przeziębienia.
  4. wspomaganie terapii pacjentów chorych na AIDS, poprzez zawarte w spirulinie glikolipidy i fosfolipidy
  1. wspomaganie procesów trawienia i wydalania, poprzez stabilizowanie naturalnej flory przewodu pokarmowego
  1. stosowana przy anemii (bardzo łatwo przyswajalne żelazo),
  2. stymulacja tworzenia krwi oraz komórek macierzystych szpiku kostnego,
  3. zmniejszanie ujemnych skutków radioterapii i chemioterapii,
  4. bardzo znaczące odtruwanie i wspomaganie procesów oczyszczania organizmu,
  5. wspomaganie odchudzania (fenyloalanina ogranicza apetyt),
  6. opóźnianie procesów starzenia się organizmu,
  7. ograniczanie patogennego działania chorobotwórczych bakterii i grzybów,
  8. niweluje zakwaszenie organizmu przywracając właściwą równowagę kwasowo-zasadową,
  9. pobudza mechanizmy samonaprawcze uszkodzeń DNA,
  10. jest doskonałym uzupełnieniem diety wegetariańskiej, ludzi starszych i rekonwalescentów
Fashionelka.pl piszę z kolei iż spirulina zawiera :

● 3900% więcej beta karotenu niż karotka
● 2300% więcej żelaza niż szpinak
● 375% więcej białka niż tofu
● 300% więcej wapnia niż mleko

Czym jest więc spirulina? jest to niebiesko zielona alga z rodziny sinicowatych.brzmi niezbyt zachęcająco jednakże przytoczone wcześniej korzyści oraz szerokie zastosowanie przekonało mnie by zakupić ją w formie tabletek. Można je połykać a można zrobić z nich coś dobrego jak np. smoothie! 
na 2 porcję które zdecydowanie polecam pić od razu;)


Składniki:
  • 3 krążki ananasa
  • 1 banan
  • 1 jogurt naturalny
  • 2 łyżki mleka kokosowego ( tylko tej gęstej częsci)
  • 1 pomarańcza ( sok lub w całości jak kto woli)
  • 2 łyżki miodu
  • 4 tabletki spiruliny
Wykonanie:
Owoce obieramy i wrzucamy do blendera, dodajemy mleko, jogurt, miód i tabletki spiruliny. Miksujemy na bardzo gładką masę. Uwaga do ananasa - jeśli świeży to zdecydowanie wycinamy ten twardy środek ;)
Smacznego
Sandra





2 komentarze:

  1. wpraszam się na taki zdrowy koktajl, bo sama zostałam teraz bez miksera!

    OdpowiedzUsuń

Free Blog Template by June Lily