poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Kanapkowy tort - Smorgostorta

Kilka dni temu przeglądając pinteresta natknęłam się na coś wyjątkowego i niesamowicie prostego. A mianowicie był to kanapkowy tort i wyglądał obłędnie. Pomyślałam sobie- nic prostszego.




Składniki:
  • 1 i 1/2 opakowania chleba tostowego takiego jak kto lubi
  • ok 200g łososia wędzonego
  • słoik majonezu
  • jogurt naturalny
  • 4 jaja
  • sól
  • pieprz
  • ser
  • szynka
  • pomidory
  • do ozdoby: ogórek, szynka, łosoś, pomidorki koktajlowe,kabanos,sałata rzodkiewka, papryka, świerze zioła,
Wykonanie:
Zaczynamy od zrobienia pasty jajecznej:
4 ugotowane jajka rozdrabniamy najbardziej jak się da (ja użyłam blendera) dodajemy majonez, szczypiorek, sól i pieprz. Mieszamy wszystko dokładnie i gotowe.

Z chleba tostowego wycinamy skórki i formujemy w dowolny dla nas kształt. Pierwsza warstwę smarujemy odrobiną majonezu wymieszanym z jogurtem naturalnym, na to kładziemy ser szynkę i pomidory. Druga warstwa chleba to pasta jajeczną i ok 100-150g łososia wędzonego. Przykrywamy kolejną warstwą chleba i  znowu smarujemy majonezem wymieszanym z jogurtem.

Teraz najlepsza zabawa! DEKORACJA!!! Tu możecie się zdać na waszą intencję twórczą ;)




P.S. Wersja z łososiem jest dla ludzi lubiących ryby, gdyż cały tort niestety przechodzi smakiem łososia. Następnym razem zrobię bez ryby;)


Sandra


Pasta jajeczna

Jak widać pasta jajeczna idealnie nadaje się do tak wyrafinowanych potraw jak Smargostorta. Ja jednak jajka uwielbiam i często jem na śniadanie. Są bardzo pożywne, dają energie na cały poranek i długo nie jest się po nich głodnym. Są uniwersalne, można przygotować z nich omlet, jajecznice, jajka na twardo/ miękko, w koszulce lub sadzone. Można zrobić z nich też pastę jajeczną. Moja jest bardzo podobna do tej, którą robi Sandra, różni się tylko jedną rzeczą:)



Składniki:
  • 4 jajka
  • szczypiorek
  • majonez
  • musztarda
  • sól i pieprz
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo wystudzić i obrać. Pokroić drobno lub tak jak ja potraktować je taką specjalną kratką do jajek. Dodać łyżkę majonezu, łyżeczkę musztardy, sól i pieprz. Szczypiorek drobno pokroić i dodać do reszty i już. Idealna pasta na kanapki.

Pastą posmarować ciemny chleb. Podać z pomidorem i herbatą z cukrem i cytryną ( jest to mój zdecydowanie ulubiony napój :D ) i idealne śniadanie gotowe :)

Niektórzy pastę jajeczną blenderują (np Sandra ), ale ja lubię gdy w paście widać i czuć kawałki jajka.

Ola

3 komentarze:

Free Blog Template by June Lily