Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- masło
- pietruszka
- sól
- pieprz
- 3 łyżeczki cukru
- 4 duże długie ziemniaki
- 2 marchewki
- jabłko
- kilka kropel cytryny
- kapusta kiszona
- pomidor
- ogórek kiszony
- olej
- jajko
- bułka tarta
Wykonanie:
Piersi z kurczaka przekroić na pól i delikatnie rozbić ręką. Posolić i popieprzyć. Na każdy płat mięsa położyć trochę masła i pietruszki, zwinąć w szczelny rulon. Jajko roztrzepać, zanurzyć w nim zwinięte mięso a następnie obtoczyć w bułce tartej. Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie paski. Wytrzeć pokrojone ziemniaki w ściereczkę lub papierowy ręcznik by pozbyć się z nich nadmiaru wody. Przygotować 2 patelnie. Na jednej (większej) rozgrzać dużą ilość oleju na frytki (oczywiście jeżeli ktoś ma frytownice lub lubi pieczone frytki to śmiało:) ) a drugą, mniejszą na devolaye (lub jeżeli ktoś ma dwie frytownice to polecam- sprawdza się genialnie). Najpierw wrzucić frytki, gdyż smażą się dłużej niż mięso. Usmażone frytki wyjąć na wyłożony papierowym ręcznikiem talerz, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Marchewkę i jabłko obrać, zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach, dosypać cukier i dodać cytryny.Odsączyć nadmiar wody. Pomidory i ogórki pokroić, doprawić. Wszystko wyłożyć na talerz i podać głodnemu pod nos.
29 yr old Dental Hygienist Florence Siney, hailing from Burlington enjoys watching movies like Topsy-Turvy and Cycling. Took a trip to Sceilg Mhichíl and drives a Savana 3500. Strona glowna
OdpowiedzUsuń