piątek, 24 sierpnia 2012

Zupa ziemniaczana - Kartoflanka

Pora obiadu się zbliża, w lodówce pusto a coś przygotować trzeba. Z braku laku zrobiłam kartoflanke. Zawsze staram się niewiadomo co wymyślić, a piękno tkwi w prostocie. Bardzo esensjonalna i znielawająca  zupa przyciągneła swym zapachem nawet moją córkę, a mąż o niczym innym nie mówi.


Składniki:
  • 2l wody na bulion
  • włoszczyzna
  • 4 duże ziemniaki
  • kawałek kiełbasy lub boczku
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 duża cebula
  • czosnek
  • sól 
  • pieprz
  • masło
  • pietruszka
Wykonanie:
Czosnek zgnieść, cebulę i kiełbasę pokroić i usmażyć w rondelku na maśle. Włoszczyznę i ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę. Gdy cebula się zrumieni zalać 2 litrami wody i wrzucić warzywa. Dodać przyprawy i gotować do miękkości.Można dosypać pietruszki do smaku.
Smacznego

Sandra

1 komentarze:

  1. Twoja kartoflanka uratowala mi dzis obiad. Jak zrobic cos z niczego. Mega smaczna bardzo prosta :)

    OdpowiedzUsuń

Free Blog Template by June Lily