środa, 22 sierpnia 2012

Bruschetta

Bruschetta- najpopularniejsza przekąska we Włoszech. Lato to najlepsza pora na świeże pomidory i właśnie w lecie bruschetta jest najczęściej podawana. Jest to grzanka nasączona oliwą i czosnkiem. Najczęściej podawana z pokrojonymi pomidorami, bazylia i czosnkiem. Ja dodaje do niej jeszcze białą mozzarellę.



Składniki:
  • pomidory
  • duże bułki/ weka 
  • czosnek
  • bazylia
  • oliwa z oliwek
  • mozzarella (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:
Bułki pokroić w średniej grubości kromki. Każdą kromkę nasączyć oliwą i włożyć do opiekacza ( Jeśli ktoś nie ma opiekacza można włożyć do piekarnika lub na patelnię), aż się zarumieni. 




Pomidory obrać ze skóry i pokroić w małą kosteczkę.





 Bazylie i czosnek drobno posiekać

Pomidory, bazylie i czosnek wymieszać w misce i doprawić do smaku.



 Zarumienione grzanki wyjąć z opiekacza, natrzeć czosnkiem i położyć na nie pomidory.


Gdy robimy bruschette z mozzarellą położyć ser na kromkach przed włożeniem do opiekacza.
Smacznego

Sandra

Comments:

Prześlij komentarz

Free Blog Template by June Lily