niedziela, 19 sierpnia 2012

Wegańskie ciasto jabłkowe

Dzisiejsza propozycja deseru to Wegańskie ciasto jabłkowe. Jest zdrowe, pożywne i może je jeść niemalże każdy alergik. Ciasto jest bez jajek, bez mleka na upartego można by je zrobić bez mąki! Jest to definitywnie najprostsze ciasto jakie kiedykolwiek robiłam a mimo wszystko jest bardzo smaczne. Przepis dostałam od jednego z alergologów mojej Z.



Składniki:
  • 1 szkl. mąki
  • 1 szkl. kaszy manny
  • 1 szkl. cukru
  • 5-6 dużych jabłek
  • 125 g margaryny/masła
  • bułka tarta
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki cynamonu (jak ktoś lubi może dać mniej lub więcej)
  • opcjonalnie orzechy, brzoskwinie, nektarynki ,gruszki,  rodzynki lub co kto lubi.
Wykonanie:
Jabłka obrać i utrzeć na tarce o dużych oczkach. Mąkę, cukier, kasze manną, cynamon i sól mieszamy w misce. Do grubo wysmarowanej i obsypanej bułką tarta niezbyt płaskiej blachy sypiemy połowę mieszanki i wyrównujemy. Na to kładziemy połowę jabłek( jeśli ktoś ma ochotę to też inne dodatki). I kolejno znów mieszanka i znów jabłka. Na wierzch układamy cieniutkie plastry masła lub margaryny i zapiekamy przez ok 40min w średnio nagrzanym piekarniku. Gdy zrobi się rumiane wyciągamy i gotowe;) Dobrze smakuje z serkiem homogenizowanym waniliowym.
Smacznego 




Sandra

Comments:

Prześlij komentarz

Free Blog Template by June Lily