niedziela, 26 sierpnia 2012

Wołowinka w cieście

Dzisiaj w nocy położyłam się spać głodna... i oczywiście przyśniło mi się jedzenie. Pyszne jedzenie! Mięso wołowe z hinduską przyprawą, cukinią i ciastem francuskim... Nigdy czegoś takiego nie jadłam i nie widziałam (tylko we śnie). Obudziłam się i dokładnie wiedziałam jak mam zrobić dzisiejszy obiad i jak on ma wyglądać! Nawet nie wiem jak go nazwać, ale smak! Obłędny! W przyszłości zapewne będę jeszcze wielokrotnie eksperymentować z tym daniem :)



Składniki:
  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 1 średnia cukinia
  • 2  łyżeczki indyjskiej przyprawy 5 spices
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 ciasto francuskie 
  • 1 pomidor
  • świeża zioła: bazylia, pietruszka, tymianek
  • oliwa
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
  • odrobina masła
  • 1 łyżka mleka (można użyć roztrzepanego jajka)
Wykonanie:
Przygotować 2 patelnie. Pokroić cukinie w plastry i usmażyć na jednej z patelni na odrobinie masła. Gdy się zarumieni zdjąć z patelni i odstawić do odsączenia na wyłożonym papierem talerzu. Cebulę pokroić w kosteczkę i usmażyć na drugiej patelni na odrobinie oliwy. Gdy się zeszkli dodać mielona wołowinę i usmażyć. Dodać puszkę pomidorów, przyprawy i na końcu zioła. Podusić przez chwilę. Nagrzać piekarnik do 200'C. Pokroić pomidora w plastry.Na blasze rozwinąć ciasto francuskie i układać na 1połowie : cukinię, mięso z sosem, znów cukinię i plastry pomidora. Zamknąć drugą połową ciasta. Wysmarować mlekiem lub jajkiem i piec ok 15 - 20 min. Do zrumienienia.
Smacznego!




Sandra

P.s. Mnie przyprawę 5 spices przywiozła mama z hinduskiego sklepu w  Londynie. Jeśli ktoś takowej nie posiada podaje jej skład : koper, cynamon, imbir, czarny pieprz, goździki



3 komentarze:

  1. przyprawa 5 smaków to nie przypadkiem chińska mieszanka? jeśli to ta, to knorr ma ją w ofercie (wiem bo mam ;) )

    OdpowiedzUsuń
  2. W Chinach też jest używana.Różni sie podobno minimalnie składem ale nie sprawdzałam składu knorra:)

    OdpowiedzUsuń

Free Blog Template by June Lily