Składniki:
- 0,5 kg mielonej wołowiny
- 1 cebula
- 1 średnia cukinia
- 2 łyżeczki indyjskiej przyprawy 5 spices
- 1 puszka pomidorów
- 1 ciasto francuskie
- 1 pomidor
- świeża zioła: bazylia, pietruszka, tymianek
- oliwa
- świeżo zmielony pieprz
- sól
- odrobina masła
- 1 łyżka mleka (można użyć roztrzepanego jajka)
Wykonanie:
Przygotować 2 patelnie. Pokroić cukinie w plastry i usmażyć na jednej z patelni na odrobinie masła. Gdy się zarumieni zdjąć z patelni i odstawić do odsączenia na wyłożonym papierem talerzu. Cebulę pokroić w kosteczkę i usmażyć na drugiej patelni na odrobinie oliwy. Gdy się zeszkli dodać mielona wołowinę i usmażyć. Dodać puszkę pomidorów, przyprawy i na końcu zioła. Podusić przez chwilę. Nagrzać piekarnik do 200'C. Pokroić pomidora w plastry.Na blasze rozwinąć ciasto francuskie i układać na 1połowie : cukinię, mięso z sosem, znów cukinię i plastry pomidora. Zamknąć drugą połową ciasta. Wysmarować mlekiem lub jajkiem i piec ok 15 - 20 min. Do zrumienienia.
Smacznego!
Sandra
P.s. Mnie przyprawę 5 spices przywiozła mama z hinduskiego sklepu w Londynie. Jeśli ktoś takowej nie posiada podaje jej skład : koper, cynamon, imbir, czarny pieprz, goździki
wyglada pieknie
OdpowiedzUsuńprzyprawa 5 smaków to nie przypadkiem chińska mieszanka? jeśli to ta, to knorr ma ją w ofercie (wiem bo mam ;) )
OdpowiedzUsuńW Chinach też jest używana.Różni sie podobno minimalnie składem ale nie sprawdzałam składu knorra:)
OdpowiedzUsuń