niedziela, 3 marca 2013

tęczowe słodkie ciasteczka



Składniki:
  • 3/4 kostki masła
  • 2 i 1/2 szkl. mąki
  • 1 szkl cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • barwniki spożywcze (tu 5 )
Wykonanie:
W dużej misce utrzeć masło z cukrem. Dodać jajka, ekstrakt waniliowy, proszek do pieczenia, sól oraz mąkę i wymieszać na jednolita masę. Przykryć i odstawić na godzinę. Przygotować 5 małych miseczek i podzielić ciasto na 5 części. Do każdej miseczki wsypać odrobinę barwnika i zagnieść na jednolity kolor.
Z każdej miseczki brać szczyptę ciasta i złożyć to w kuleczkę wielkości małego orzecha włoskiego. Następnie robimy rękoma z tego wałeczek i skręcamy w ślimaczek. Pieczemy ok 6-8 min w 200'C




6 komentarze:

  1. Cudowne, aż się wierzyć nie chce, że są do jedzenia :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowicie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dziekuje:) niestety w smaku to zwykle maslane slodkie ciasteczka ale sa tak sliczne ze az szkoda je jesc:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają genialnie! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Sandra. Jestes GENIALNA. Jutro pieke. :D

    OdpowiedzUsuń

Free Blog Template by June Lily