Składniki:
- pierś z kurczaka
- nieduża cebulka
- 2-3 ząbki czosnku
- puszka pomidorów
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- czerwona papryka
- kukurydza (opcjonalnie)
- przyprawy (sól, pieprz cytrynowy, cukier, zioła prowansalskie, imbir, curry, przyprawa do kurczaka lub przyprawy, którymi zwykle go doprawiamy wedle uznania)
- łyżka oleju
Właściwie wykonuje się to jak typowy sos pomidorowy do makaronu. Kurczaka oczyszczamy i kroimy w małe kawałeczki. Obsypujemy przyprawami i zostawiamy na chwilkę W tym czasie kroimy sobie cebulkę na drobną kostkę oraz czosnek (nie jestem fanka przeciskania go przez praskę ale jak kto lubi :) ) a także paprykę. Na rozgrzaną patelnie z olejem wrzucamy kurczaka,cebulkę i paprykę i obsmażamy szybciutko ze wszystkich stron pilnując by cebula się nie spaliła a zeszkliła Po chwili zmniejszamy ogień, dodajemy pokrojony czosnek i mieszamy jeszcze przez chwilę. Następnie wrzucamy całą puszkę pomidorów, odrobinkę wody, koncentrat pomidorowy i wszystko mieszamy. Doprawiamy całość solą, cukrem, ziołami, imbirem i curry, pieprz dodajemy pod koniec gotowania! Do sosu możemy dodać tak na prawdę cokolwiek na co mamy ochotę ;) mi zostało trochę niewykorzystanej kukurydzy, a że ją lubię postanowiłam dorzucić;) Gotujemy wszystko przez jakieś 10 min i gotowe;)
Kurczaka podałam z makaronem razowym spaghetti.
Smacznego
Ola :)
Wygląda apetycznie.
OdpowiedzUsuńP.S. Zapraszam również do mnie na bloga: kulinarnyblog.pl