Składniki:
na ciasto:
- kostka masła w temperaturze pokojowej
- 2 szklanki cukru
- 4 jajka
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka
- 2 cytryny
- szklanka malin
- kostka masła
- 3 szklanki cukru pudru
Cytryny sparzyć wrzątkiem. W dużej misce utrzeć masło z cukrem i skórką z cytryn. Dodać jajka i ekstrakt waniliowy. Całość wymieszać na jednolitą masę. W małej misce wymieszać suche składniki i dodawać stopniowo do masła. Najlepiej na 3 razy mieszając jednocześnie z mlekiem i sokiem z cytryn. Rozgrzać piekarnik do 190'C. Nałożyć ciasto do 3/4 wysokości papilotek i piec około 20 min. Pozostawić do wystygnięcia.
krem: masło utrzeć z cukrem pudrem. Przetrzeć maliny przez sito i wymieszać dokładnie.
bosko wyglądają :D ja też rozważam babeczki, ale jutro ;D
OdpowiedzUsuń