sobota, 2 marca 2013

cytrynowe cupcake z malinowym kremem

Tak dawno nie robiłam babeczek... w ogóle dawno nic nie piekłam. Miałam specjalną rocznicową okazję to i zrobiłam nowe babeczki. Są bardzo delikatne i mięciutkie. Mają cudowny cytrynowy smak a krem malinowy dodaje im uroku :)


Składniki:
na ciasto:
  • kostka masła w temperaturze pokojowej
  • 2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 2 cytryny
na krem:
  • szklanka malin
  • kostka masła
  • 3 szklanki cukru pudru
Wykonanie:
Cytryny sparzyć wrzątkiem. W dużej misce utrzeć masło z cukrem i skórką z cytryn. Dodać jajka i ekstrakt waniliowy. Całość wymieszać na jednolitą masę. W małej misce wymieszać suche składniki i dodawać stopniowo do masła. Najlepiej na 3 razy mieszając jednocześnie z mlekiem i sokiem z cytryn. Rozgrzać piekarnik do 190'C. Nałożyć ciasto do 3/4 wysokości papilotek i piec około 20 min. Pozostawić do wystygnięcia.
krem: masło utrzeć z cukrem pudrem. Przetrzeć maliny przez sito i wymieszać dokładnie.









1 komentarze:

Free Blog Template by June Lily