Składniki:
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 zielonej papryki
- 1/2 puszki kukurydzy
- mała sałata masłowa
- 3 jajka
- pierś z kurczaka
- 3 łyżeczki oliwy
- 1,5 cytryny
- szczypta cukru
- szczypta soli
- pieprz
- garść świeżej bazylii
Pierś z kurczaka dokładnie oczyścić przeciąć na pół w poprzek tak by powstały dwa cieńsze płaty. Bazylię posiekać i natrzeć połową mięso. Następnie posolić, popieprzyć i skropić łyżeczką oliwy oraz sokiem z połówki cytryny. Wstawić do lodówki na 30 min. a w międzyczasie ugotować jajka na twardo, ostudzić i pokroić na ćwiartki. Paprykę pokroić w paseczki. Sałatę umyć, osuszyć i podrzeć na małe kawałki. W kubeczku wymieszać 2 łyżeczki oliwy z sokiem z całej cytryny, połową posiekanej bazylii, cukrem, solą i ok 2 łyżeczkami pieprzu. Mieszać do uzyskania jednolitej mazi :) Wyjąć kurczaka z lodówki i usmażyć na patelni grillowej. Pokroić w paseczki. W misce wymieszać sałatę z papryką i kukurydzą. Dorzucić jajka i kurczaka.Zalać dipem i konsumować do syta!
Smacznego
Sandra
Oj taką sałatkę to z pewnością mogę podpiąć pod mój comfort food :)
OdpowiedzUsuńale kolorowo i smacznie! ;)
OdpowiedzUsuń