sobota, 22 września 2012

Dietetyczne udka z kurczaka w marynacie jogurtowej

Jak wiadomo kurczak to ulubione mięso dietujących... Ale ile można jeść grillowaną pierś z kurczaka lub tradycyjne pieczone udka... Dlatego dzisiaj pieczone udka zmieniły trochę swoje oblicze i zostały przygotowane w jogurtowej marynacie. Były wyśmienite i dietetyczne :)


Składniki:
  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • jogurt naturalny
  • przyprawy (sól, pieprz, czosnek, papryka słodka i ostra, curry, można dodać gotową przyprawę do kurczaka lub przyprawę gyros - co kto lubi)
Wykonanie:
Jogurt naturalny mieszamy z przyprawami. Kurczaka płuczemy i ściągamy z niego skórę. Nie trzeba tego robić, ale skoro ma być dietetycznie... :) Mięso w całości pokrywamy jogurtową marynatą i odstawiamy na jakiś czas do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do ok 180 stopni, ćwiartki wraz z cała marynata przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok 50 min po czym ściągamy folię i pozwalamy mu się przyrumienić jeszcze przez ok 10 min. 
Danie jest bardzo proste, smaczne, dietetyczne :) czego więcej chcieć?! 
Ja podałam kurczaka z gotowanymi warzywami. Wiem, że warzywa przygotowane w ten sposób mają wielu przeciwników, bo przecież gotowane w wodzie tracą swoje wartości odżywcze... ale mi smakują :)

Polecam!

Ola.

13 komentarze:

  1. Jeśli gotujesz te warzywa w niewielkiej ilości wody lub na parze to zachowują wiele witamin i minerałów

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile takie pysznie wyglądające danie ma kcal?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szczerze się przyznam, że nie wiem ponieważ nie mam w domu wagi... natomiast przypominam, że nie same kcal wyznaczają czy danie jest dietetyczne czy nie :) to na pewno się do takich zalicza, przygotowane bez grama cukru czy jakiegokolwiek tłuszczu - dlatego warto ściągać skórę z kurczaka!

    OdpowiedzUsuń
  4. piekłam 50 min i był surowy:(

    OdpowiedzUsuń
  5. Udka trzeba piec ok. 1,5 godziny aby były mięciutkie i mięso samo odchodziło od kości, warzywa najlepiej udusić na patelni a pod koniec pieczenia wrzucić je do udek aby smaki się wymieszały, pychotaaaaaaaaaa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. robiłam wczoraj i piekłam godzinę. Upiekły się idealnie

    OdpowiedzUsuń
  7. Pieklam dzisiaj godzine mieso surowe... Przepis do DUPY!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pieczone były godzine (5o min pod folia i 10 bez - na ostatnie 10 min wlaczylam termoobieg). Może to zależy od ich wielkości? Moje nie były największe. Niemniej mozna je po prostu sprawdzic widelcem czy są gotowe! Postaram sie w weekend po raz kolejny je zrobić i dopisać jakieś uwagi.

    OdpowiedzUsuń
  9. to może pomysl następnym razem o wielkości udek , bo jak wszystkim wiadomo są różne , i trzeba sobie widelczykiem sprawdzić czy są miękkie czy surowe , bo sam przepis w sobie jest w porządku ,

    OdpowiedzUsuń
  10. tym co wyszły surowe nie przyszło do głowy, żeby widelcem to sprawdzić. Ręce opadają

    OdpowiedzUsuń
  11. nie ma możliwosci,żeby po godzinie pieczenia udek były one surowe,chyba ze to udko ..słonia!!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. ja ugotowałam te udka, tzn miałam z rosołu i krócej trzymałam w piekarniku, na pewno jeszcze zrobię, brakowało mi warzyw dlatego dodałam jeszcze gotowanego brokuła z marchewką pokrojoną w plastry i świeżym koperkiem, pyszności, polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo pysznie, dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Free Blog Template by June Lily