sobota, 22 września 2012

Dietetyczne udka z kurczaka w marynacie jogurtowej

Jak wiadomo kurczak to ulubione mięso dietujących... Ale ile można jeść grillowaną pierś z kurczaka lub tradycyjne pieczone udka... Dlatego dzisiaj pieczone udka zmieniły trochę swoje oblicze i zostały przygotowane w jogurtowej marynacie. Były wyśmienite i dietetyczne :)


Składniki:
  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • jogurt naturalny
  • przyprawy (sól, pieprz, czosnek, papryka słodka i ostra, curry, można dodać gotową przyprawę do kurczaka lub przyprawę gyros - co kto lubi)
Wykonanie:
Jogurt naturalny mieszamy z przyprawami. Kurczaka płuczemy i ściągamy z niego skórę. Nie trzeba tego robić, ale skoro ma być dietetycznie... :) Mięso w całości pokrywamy jogurtową marynatą i odstawiamy na jakiś czas do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do ok 180 stopni, ćwiartki wraz z cała marynata przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok 50 min po czym ściągamy folię i pozwalamy mu się przyrumienić jeszcze przez ok 10 min. 
Danie jest bardzo proste, smaczne, dietetyczne :) czego więcej chcieć?! 
Ja podałam kurczaka z gotowanymi warzywami. Wiem, że warzywa przygotowane w ten sposób mają wielu przeciwników, bo przecież gotowane w wodzie tracą swoje wartości odżywcze... ale mi smakują :)

Polecam!

Ola.

10 komentarze:

  1. Jeśli gotujesz te warzywa w niewielkiej ilości wody lub na parze to zachowują wiele witamin i minerałów

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile takie pysznie wyglądające danie ma kcal?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szczerze się przyznam, że nie wiem ponieważ nie mam w domu wagi... natomiast przypominam, że nie same kcal wyznaczają czy danie jest dietetyczne czy nie :) to na pewno się do takich zalicza, przygotowane bez grama cukru czy jakiegokolwiek tłuszczu - dlatego warto ściągać skórę z kurczaka!

    OdpowiedzUsuń
  4. piekłam 50 min i był surowy:(

    OdpowiedzUsuń
  5. Udka trzeba piec ok. 1,5 godziny aby były mięciutkie i mięso samo odchodziło od kości, warzywa najlepiej udusić na patelni a pod koniec pieczenia wrzucić je do udek aby smaki się wymieszały, pychotaaaaaaaaaa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. robiłam wczoraj i piekłam godzinę. Upiekły się idealnie

    OdpowiedzUsuń
  7. Pieklam dzisiaj godzine mieso surowe... Przepis do DUPY!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pieczone były godzine (5o min pod folia i 10 bez - na ostatnie 10 min wlaczylam termoobieg). Może to zależy od ich wielkości? Moje nie były największe. Niemniej mozna je po prostu sprawdzic widelcem czy są gotowe! Postaram sie w weekend po raz kolejny je zrobić i dopisać jakieś uwagi.

    OdpowiedzUsuń
  9. to może pomysl następnym razem o wielkości udek , bo jak wszystkim wiadomo są różne , i trzeba sobie widelczykiem sprawdzić czy są miękkie czy surowe , bo sam przepis w sobie jest w porządku ,

    OdpowiedzUsuń
  10. tym co wyszły surowe nie przyszło do głowy, żeby widelcem to sprawdzić. Ręce opadają

    OdpowiedzUsuń

Free Blog Template by June Lily