piątek, 21 września 2012

Papryka czerwona faszerowana mięsem mielonym, pieczarkami i ryżem.

Sandra jakiś czas temu robiła faszerowaną paprykę i ja również postanowiłam, między innymi dlatego, że papryka ostatnio w moim sklepie jest prawie za darmo;). Nasze faszerowane papryki różnią się nieco w sposobie wykonania więc postanowiłam dodać przepis. Danie wyszło przepyszne!!! Kiedyś już robiłam takie ale nie smakowało aż tak dobrze, dlatego polecam !!! :)


Składniki:
  • 3 czerwone papryki
  • torebka ryżu
  • 250g mielonego mięsa z indyka
  • średnia cebula
  • 400g pieczarek
  • 2 spore lub 4 male pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • mozzarella light
  • ketchup
  • przyprawy (sól, pieprz, cukier, słodka papryka)
Wykonanie:
Papryki umyć, przekroić na pół i oczyścić. Cebule pokroić drobno i przesmażyć na patelni, dorzucić pokrojone pieczarki. Podsmażyć chwilę razem i przerzucić do woka. Na patelnie wrzucić mięso mielone, doprawić i usmażyć. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić i wrzucić do woka. Czosnek pokroić lub przecisnąć przez praskę i dorzucić do pomidorów i pieczarek W dużym garnku zagotować wodę i wrzucić papryki. Obgotować przez ok 4 min i wyciągnąć. W drugim garnku ugotować torebkę ryżu. Ryż powinien być prawie gotowy - dojdzie w piekarniku :) Wracając do mięsa... powinno też być "prawie" usmażone - tak by tylko nie było różowe. Dorzucić mięso do woka, wszystko razem chwilę przesmażyć, doprawić jeszcze solą pieprzem i odrobiną cukru. Zdjąć z ognia, dorzucić ryż, dodać trochę ketchupu. Nafaszerować tym papryki i na wierzch położyć plasterek mozzarelli. Wyłożyć na blachę lub naczynie żaroodporne i przykryć folią. piec w ok 180 st. przez 30 min.
Danie jest kompletne same w sobie, nie trzeba do niego nic podawać.
Do farszu chciałam jeszcze dodać kukurydzy i czerwonej fasoli, ale M ich nie znosi, więc sobie darowałam;p

Ola



Comments:

Prześlij komentarz

Free Blog Template by June Lily