- 3l wody
- 0,5kg grochu łuskanego( ja miałam połowki)
- 0,4kg zeberek
- 0,3kg wędzonego boczku
- 1 duża cebula
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 3 ząbki czosnku
- majeranek
- sól
- pieprz
- marchew
- seler
- pietruszka
- 2 duże ziemniaki
- 1/3 masła
- 4 łyżki mąki
- 0,3l mleka
Wykonanie:
Groch zalać woda dzień wcześniej. W wodzie w której się moczył ugotować go wraz z mięsem i boczkiem (powinno to zająć ok. godzinę... chyba, że groch jest taki złośliwy jak mój... to może trochę dłużej). Obraną marchewkę, seler i pietruszkę dorzucić i gotować do miękkości. W międzyczasie dodać pokrojone w małą kostkę ziemniaki, ziele angielskie,liście laurowe i zgnieciony czosnek.Gdy się warzywa ugotują wyjąć je z zupy wraz z mięsem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Warzywa i mięso pokroić i włożyć spowrotem do zypy. Na patelni rozpuścić masło i usmażyć cebulkę. Wrzucić do zupy. Na tej samej patelni zrobić zasmażkę z masła i mąki i dodać do niej mleka, wymieszać i też wrzucić do zupy. Doprawić solą, pieprzem i sporą ilością majeranku. Zblenderować i cieszyć się smakiem pysznej pożywnej zupy.
Podawać z grzankami :)
Podawać z grzankami :)
Sandra
Comments:
Prześlij komentarz