Składniki:
- pierś z kurczaka
- papryka
- cebula
- ogórek konserwowy
- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
Wykonanie:
Kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić a następnie pokroić na 3 części w tzw. "medaliony". Doprawić odrobiną soli, pieprzu i przyprawy do kurczaka. Paprykę pokroić w małe kawałki, cebulę w piórka a ogórka w ćwiartki. Na medalionach ułożyć po kawałku ogórka, papryki i cebuli i zwinąć w roladkę (można zawinąć roladki sznurkiem). Patelnie rozgrzać, dodać kropelkę oleju i przetrzeć papierowym ręcznikiem. Obsmażyć roladki ze wszystkich stron do zrumienienia, zdjąć z gazu i przykryć folią aluminiową (nie ściągamy roladek z patelni!) Po chwili są gotowe do zjedzenia :)
Roladki podałam z ryżem, pomidorem i sosem czosnkowym na który przepis poniżej:
Sos czosnkowy:
Składniki:
- jogurt naturalny
- majonez light
- czosnek
- przyprawy (sól, pieprz, maggi, zioła prowansalskie, sok z cytryny)
Wykonanie:
Wymieszać dwie łyżki jogurtu naturalnego z łyżeczką majonezu. Dodać sól, pieprz i maggi. Ząbek czosnku posiekać posypać odrobiną soli i rozetrzeć i dodać do majonezu z jogurtem. Dodać kilka kropel soku z cytryny i zioła prowansalskie, wymieszać i odłożyć na chwilę do przegryzienia
Smacznego !
Ola
Comments:
Prześlij komentarz