poniedziałek, 24 września 2012

Roladki z kurczaka

Obiad zrobiony w 20 min. Sądziłam, że będzie jako taki a wyszedł przepyszny! Prosty, smaczny i lekki bo bez tłuszczu :)


Składniki:
  • pierś z kurczaka
  • papryka
  • cebula
  • ogórek konserwowy
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
Wykonanie:
Kurczaka umyć, osuszyć  i oczyścić a następnie pokroić na 3 części w tzw. "medaliony". Doprawić odrobiną soli, pieprzu i przyprawy do kurczaka. Paprykę pokroić w małe kawałki, cebulę w piórka a ogórka w ćwiartki. Na medalionach ułożyć po kawałku ogórka, papryki i cebuli i zwinąć w roladkę (można zawinąć roladki sznurkiem). Patelnie rozgrzać, dodać kropelkę oleju i przetrzeć papierowym ręcznikiem. Obsmażyć roladki ze wszystkich stron do zrumienienia, zdjąć z gazu i przykryć folią aluminiową (nie ściągamy roladek z patelni!) Po chwili są gotowe do zjedzenia :)

Roladki podałam z ryżem, pomidorem i sosem czosnkowym na który przepis poniżej:


Sos czosnkowy:

Składniki:
  • jogurt naturalny
  • majonez light
  • czosnek 
  • przyprawy (sól, pieprz, maggi, zioła prowansalskie, sok z cytryny)
Wykonanie:
Wymieszać dwie łyżki jogurtu naturalnego z łyżeczką majonezu. Dodać sól, pieprz i maggi. Ząbek czosnku posiekać posypać odrobiną soli i rozetrzeć i dodać do majonezu z jogurtem. Dodać kilka kropel soku z cytryny i zioła prowansalskie, wymieszać i odłożyć na chwilę do przegryzienia

Smacznego !



Ola

Comments:

Prześlij komentarz

Free Blog Template by June Lily