Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 2 jajka
- ok. 0,5 l naturalnej maślanki
- 3-4 łyżki cukru (można więcej jak ktoś lubi słodsze)
- 3 twarde jabłka
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Wykonanie:
W misce wymieszać jajka z cukrem i dodać maślankę. Następnie dodać mąkę z cukrem. Wymieszać tak aby ciasto było gładkie i dosyć gęste. Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Dodać do ciasta. Na patelni rozgrzać olej, nakładać nieduże placki i patrzeć jak pięknie rosną. Placki zrumienić z obu stron i zdjąć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem przed podaniem.
Racuchy z jabłkami to smak mojego (sądzę, że nie tylko mojego ;) ) dzieciństwa i zawsze chętnie do nich wracam. Życzę smacznego!
Ola
Uwielbiam racuchy, ja robię z dodatkiem drożdży i raz z jabłkami a raz z twarożkiem(ulubionym Pilos), Twój przepis wypróbuję przy najbliższej okazji.
OdpowiedzUsuńPolecam! można też zrobić z bananami, albo bez ncizego ale wtedy zdecydowanie przyda się więcej cukru;) Z drożdżami też muszę kiedyś zrobić:)
OdpowiedzUsuńspróbowałam i udało się. rewelacja. Tylko polecam smażyć na malutkim ogniu, bo gdzieniegdzie mogą wyjść surowe. ale przepis świetny. Prosto i szybko a co najważniejsze smacznie. Polecam
OdpowiedzUsuńDo Ani, ktora raz jest Gosia, raz Monika itd. Wszedzie gdzie jest przepis na racuchy pojawia sie taki wpis ze ulubiony serek to Pilos. Macie w Lidlu komorke do takiego ¨marketingu¨?
OdpowiedzUsuńPyszne wyszły, tylko ja chyba dałam za mało sody, bo mi nie wyrosły (ale tak to jest jak się daje sode "na oko":)).
OdpowiedzUsuńCo prawda sody nie dodałem ale ubiłem białka na sztywno, dałem trochę proszku do pieczenia i wyszły petarda:) Najlepsze jakie do tej pory zrobiłem, oczywiście zrobiłem z jabłkami. Żeby nie nasiąkały olejem łyżka octu spirytusowego i po kłopocie. Dzięki za fajny przepis. Pozdrawiam, Mariusz.
OdpowiedzUsuńbardzo dokładny przepis: "W misce wymieszać jajka z cukrem i dodać maślankę. Następnie dodać mąkę z cukrem." Więc wychodzi na to że proszek do pieczenia jest jednak zbędny według autora przepisu. Ludzie jak już coś piszecie to przeczytajcie zanim opublikujecie.
OdpowiedzUsuńja dodalam zamiast maslanki zwyczajnie mleko!i wyszlo tez pysznie czyzby z maslanka bylo jeszcze pyszniej??:)
OdpowiedzUsuńJa wszystkie składniki zmiksowałam , wyszły pyszne!!!
OdpowiedzUsuńdobre, ale szału nie ma właśnie przypominają te z dzieciństwa. Najlepsze jakie jadłam do tej pory to były racuchy na drożdżach to był smak :) zniknęły z talerza w minute.
OdpowiedzUsuń