Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego ( ja miałam 250g wołowego i 250 g indyczego)
- 3 jajka
- bułka tarta lub zmielone otręby owsiane
- 3 ogórki konserwowe
- kawałek czerwonej papryki
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- musztarda ostra
- przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka i ostra)
Wykonanie:
2 jajka ugotować niemalże na twardo. W czasie gdy gotują się jajka kroimy drobno cebulkę i czosnek i podsmażamy na patelni, uważając by się nie przypaliły (szczególnie czosnek - zawsze dodaje go trochę później). Mięso wrzucamy do miski, dodajemy do niego przyprawy (mięsko powinno być dobrze przyprawione i odrobinę ostre), surowe jajko, trochę przegotowanej wody i odrobinę bułki tartej lub otrąb, a także podsmażoną cebulkę i czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy. Ugotowane jajka obieramy i kroimy na pół - ja tego nie zrobiłam, bo nie dogotowały mi się i gdybym je przekroiła wypłynęło by mi żółtko, czego nie chciałam... Paprykę kroimy w paski, ogórki konserwowe kroimy na pół, chyba że trafiły nam się takie małe :) Przygotowujemy sobie blachę do ciasta, wąską podłużną i wykładamy ja folią aluminiową. Na spód kładziemy część mięsa, układamy na nim jajka, ogórka i paprykę. Przykrywamy pozostałym mięsem i zawijamy w folię. Wkładamy do nagrzanego na ok. 180 st piekarnika (ok. 180 bo u mnie jak już kiedyś wspominałam są numerki zamiast temperatury...) Pieczeń przykrytą folią trzymamy w piekarniku ok. 30 min po czym odkrywamy, włączamy termoobieg i pieczemy jeszcze jakieś 15 min. Czas pieczenia jest względny... mięso po prostu nie może być surowe. Gotową pieczeń wyciągamy i dajemy jej chwilę zanim położymy na talerz.
Pieczeń podałam z chlebem, ostrą musztardą i ćwikłą, która idealnie mi pasuje do tej potrawy.
Smacznego !
Ola
Comments:
Prześlij komentarz