wtorek, 11 września 2012

Dietetyczny deser truskawkowo- waniliowy

Nie znam nikogo, kto nie lubi słodyczy :) Będąc na diecie tym bardziej nachodzi mnie na desery... Wiadomo- zakazany owoc ;P Wiedziałam, że prędzej czy później się złamię, więc postanowiłam trochę pokombinować i wymyślić coś, co mnie uratuje :) I tak oto powstał deser waniliowo- truskawkowy. Banalny w przygotowaniu, a na prawdę przepyszny!


Składniki:
  • truskawki (mrożone lub świeże)
  • serek homogenizowany waniliowy chudy lub półtłusty (u mnie w sklepie mają jedynie taki 3,5% tłuszczu)
  • jogurt naturalny 0%
  • słodzik
Wykonanie:
Truskawki zmiksować ze słodzikiem w proporcjach według uznania. Osobiście lubię truskawki same w sobie, więc nie dodawałam go dużo. Serek waniliowy wymieszać z jogurtem naturalnym w proporcjach mniej więcej 50/50 ale najlepiej po prostu spróbować i zrobić tak, żeby nam smakowało. Nie może być zbyt słodkie, żeby nie przyćmiło smaku owoców. Wykładać warstwami do miseczki lub szklanki i schować na chwilę do lodówki. I gotowe ! Pyszne i nie powodujące wyrzutów sumienia :)

Truskawki, można zastąpić każdym innym owocem na który mamy ochotę. U mnie w następnej kolejności będzie kiwi :)

W wersji niedietetycznej słodzik możemy zastąpić cukrem, jogurt śmietaną albo kompletnie z niego zrezygnować i użyć pełnotłustego serka homogenizowanego.

Jest to zdecydowanie najlepszy "chudy" deser jaki jadłam, a już kilku próbowałam :)

Smacznego!


Ola






Idąc za Oli przykładem postanowiłam trochę zmienić jadłospis i jeść bardziej... zdrowo:) i chudo:) Uwielbiam kiwi a Ola podsunęła mi świetny pomysł na deser. (dlatego też podłączam się pod jej posta :) )Ograniczając liczbę kcal wyszło mi takie oto cudo. Zamiast słodziku użyłam stevii.I Posta dodaje by wam przybliżyć odrobinę co to jest Stevia i że warto ją używać zamiast słodziku a nawet cukru:) Stevia jest rośliną pochodzącą z Brazylii i Paragwaju i charakteryzujęsię bardzo niską kalorycznością - prawie tak niską jak słodzik. Jako iż jest to roślina jest od słodzika o wiele wiele zdrowsza. Ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne i obniża ciśnienie krwi. W Japonii kraju kwitnącej wiśni gdzie kobiety rozmiaru 36 są uznawane za wyjątkowo otyłe, jest używana od wielu lat zamiast cukru. Jedna łyżeczka Stevii odpowiada 3 łyżeczkom zwykłego cukru!W formie ususzonych liści idealnie nadaje się do posłodzenia Yerba mate.Genialne zastępuje cukier diabetykom gdyż nie podrażnia insuliny.

Wracając do deseru to porcja dla 2 osób. 130kcal szt.


Składniki:
  • 4 kiwi (168kcal)
  • 1 łyżeczka Stevii (0,01 kcal)
  • 1 jogurt naturalny 0% (92kcal)
Wykonanie:
Kiwi obrać zblenderować ze stevią.Nalać do szklanek po 1/4 musu, następnie zalać delikatnie jogurtem i znów nalać musu. Za pomocą wykałaczki można zrobić ozdoby. Dobrze smakuje z biszkoptem:)
Smacznego!
























Sandra


2 komentarze:

  1. słodzik :D propagujesz raka!! ;p ale poza tym wygląda super ;p

    OdpowiedzUsuń
  2. Może i tak, ale wychodze z założenia że wiecej chemii zjadłabym w paczce chipsów- więc się nie boje ;p Dla tych którzy jednak boją się słodzika Sandra zaproponowała alternatywe - Stevie :)

    OdpowiedzUsuń

Free Blog Template by June Lily