Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- śmietana
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- szałwia
- troszeczkę oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- ser żółty
- Opcjonalnie w wersji dla starszych odrobina białego wina
Wykonanie:
Piersi opłukać, osuszyć i oczyścić. Pokroić w paski, posypać solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.Odstawić na min godzinę do lodówki. Na patelni mocno rozgrzać troszeczkę oliwy i usmażyć kurczaka i pokrojona w piórka cebulę -do zrumienienia. Dodać śmietanę ale należy uważać by nam się nie zwarzyła (najlepiej zdjąć na chwilę patelnie z ognia).Podusić przez chwilę,dosypać posiekaną szałwię i ser żółty. Doprawić solą i pieprzem i dusić jeszcze przez ok 5 min. Świetnie smakuję z makaronem i ryżem. Ja podałam pierwszy raz z ziemniaczanym pure bo makaron się skończył i też było pyszne!
Smacznego
Sandra
Comments:
Prześlij komentarz