czwartek, 20 września 2012

Pierś z kurczaka w sosie śmietanowym z nutką szałwi

Jakiś czas temu obiecałam, że wrzucę przepis z szałwią. Oto i on. Delikatna pierś z kurczaka z delikatnym sosem śmietanowym i posmakiem szałwii. Generalnie delikatny obiad :) Dobry dla dzieci nielubiących intensywnych smaków, jak i dla dorosłych mających ochotę na coś nowego.


Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • śmietana
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • szałwia
  • troszeczkę oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • ser żółty
  • Opcjonalnie w wersji dla starszych odrobina białego wina
Wykonanie:
Piersi opłukać, osuszyć i oczyścić. Pokroić w paski, posypać solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.Odstawić na min godzinę do lodówki. Na patelni mocno rozgrzać troszeczkę oliwy i usmażyć kurczaka i pokrojona w piórka cebulę -do zrumienienia. Dodać śmietanę ale należy uważać by nam się nie zwarzyła (najlepiej zdjąć na chwilę patelnie z ognia).Podusić przez chwilę,dosypać posiekaną szałwię i ser żółty. Doprawić solą i pieprzem i dusić jeszcze przez ok 5 min. Świetnie smakuję z makaronem i ryżem. Ja podałam pierwszy raz z ziemniaczanym pure bo makaron się skończył i też było pyszne!
Smacznego

Sandra

Comments:

Prześlij komentarz

Free Blog Template by June Lily