Składniki:
- 2 jajka
- łyżka jogurtu naturalnego lub chudego serka homogenizowanego
- proszek do pieczenia
- przyprawy
Wykonanie:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka wymieszać z jogurtem lub serkiem, płaską łyżeczką proszku do pieczenia oraz przyprawami ( wystarczy sama sól, ja dodałam jednak zioła prowansalskie). Delikatnie wymieszać białka z żółtkami. Duży talerz wyłożyć papierem do pieczenia, wylać odrobinę masy (całość starcza na ok 3 placki) i włożyć do mikrofalówki na ok 2-3 min. Gotowy placek zdjąć szybko z papieru (warto pomóc sobie widelcem), zwinąć jak naleśnik i pokroić. I gotowe.
Makaron zjadać bezpośrednio po zrobieniu bo szybko wysycha.
Przepis na makaron znalazłam na:
Ola
To na jakiej ty diecie jesteś? Makaronu nie jadłam bo wyglądał mi jakoś dziwnie :D ja polecam od czasu do czasu pełnoziarnisty z mąki durum ;)
OdpowiedzUsuńna diecie " ograniczaj to co może dołożyć centymetrów tam, gdzie ich nie chcesz" - czyli w tym wypadku mąki ;p nie jest to makaron, ale jako zamiennik np do spaghetti daje rade;)
OdpowiedzUsuńmnie się podoba w przepisie to, że można zrobić i na słodko (serek homogenizowany + podać np z jednym z sorbetów Grycana, są niskokaloryczne jeżeli chodzi o bycie a diecie) i na wytrawnie (jogurt naturalny, zioła prowansalskie).
OdpowiedzUsuńMożna również dodać odrobinę słodziku i podawać jako naleśnik np do twarożku, który jest podstawą dietujących :)
OdpowiedzUsuńtaki jeden placuszek pocięty to ile gram makaronu ?
OdpowiedzUsuń3 takie placki starczają dla jednej osoby ? tyle ile jest nazdjeciu to z ilu naleśników ?
OdpowiedzUsuńa jak je zrobić bez mikrofalówki?
OdpowiedzUsuń