Składniki:
- 8 białych długich papryk
- 2 pomidory
- ok 0,5kg mięsa mielonego ( u mnie drobiowe bo wieprzowego nie jemy)
- 0,5 puszki czerwonej fasoli
- 10 dag żółtego sera
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- oliwa
- sól
- pieprz cayenne
- świeże zioła :bazylia, oregano, kolendra, tymianek
- płatki chilli
- cynamon
- opcjonalnie ketchup albo przecier pomidorowy
Wykonanie:
Cebulę,czosnek i pomidory pokroić w kostkę. Żółty ser zetrzeć na tarce. Zioła posiekać. Na rozgrzaną oliwę wrzucić cebulę i czosnek i zrumienić. Należy uważać by czosnku nie przypalić dlatego polecam czosnek wrzucić trochę później.Następnie dodać mięso mielone i chwilę podsmażyć.Dodać pomidory i dusić 5 min.Gdy mięso się trochę zrobi dodać fasolę i przyprawy i znów dusić 5 min.Na koniec dodać świeże zioła i wymieszać.Papryki wypatroszyć, czyli pozbyć się ze środka włókien i ziarenek. Na dno papryki włożyć odrobinę żółtego sera, następnie farsz i znów odrobina żółtego sera i przykryć kapelusikiem. Piec w piekarniku w 170'C ok 20min.
Smacznego.
* zamiast pomidorów można użyć pomidorów w puszce.
* dla miłośników ketchupu - jest on dozwolony :D
Sandra
25 yrs old Human Resources Assistant IV Danielle Rewcastle, hailing from Keswick enjoys watching movies like Funny Bones and Orienteering. Took a trip to Three Parallel Rivers of Yunnan Protected Areas and drives a Eclipse. skocz do tych gosci
OdpowiedzUsuń