niedziela, 16 września 2012

ZUPA KREM Z MARCHWII

Marchewka, najbardziej uniwersalne warzywo jakie znam. Można ja podawać w każdej postaci i w każdej jest rewelacyjnie smaczna. Na surowo, gotowana, parzona, grillowana, w zupie i nawet jako gł. składnik zupy!Prezentuje zupę krem z marchwi w moim własnym wykonaniu.Porcja dla 2 os.
















Składniki:
  • 3 duże marchewki
  • 1 średni ziemniak
  • mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • imbir (najlepiej świeży ale z braku laku może być w proszku)
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 l wody
  • bazylia (może być też pietruszka)
  • skórka pomarańczy
Wykonanie:
 W rondelku rozgrzać masło i usmażyć posiekaną cebulę i czosnek.Gdy zmięknie dodać pokrojona w plastry marchewkę i ziemniaki. Smażyć około 5 - 7 min. Zalać wodą i gotować do miękkości. Doprawić solą, pieprzem, startym imbirem oraz starta skórką pomarańczową. Gotować do miękkości składników. 5 min przed końcem gotowania dorzucić posiekaną bazylię. Całość zblenderować bardzo dokładnie i posypać grzaneczkami. Można dodać śmietany do smaku. Zupa wychodzi gęsta, jak prawdziwy krem ;)
Smacznego 



Sandra



1 komentarze:

  1. pyszne! Ja wprawdzie dodałam cytrynę ale i tak palce lizać ;))

    OdpowiedzUsuń

Free Blog Template by June Lily