Składniki:
- 3 duże marchewki
- 1 średni ziemniak
- mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- imbir (najlepiej świeży ale z braku laku może być w proszku)
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka masła
- 1 l wody
- bazylia (może być też pietruszka)
- skórka pomarańczy
Wykonanie:
W rondelku rozgrzać masło i usmażyć posiekaną cebulę i czosnek.Gdy zmięknie dodać pokrojona w plastry marchewkę i ziemniaki. Smażyć około 5 - 7 min. Zalać wodą i gotować do miękkości. Doprawić solą, pieprzem, startym imbirem oraz starta skórką pomarańczową. Gotować do miękkości składników. 5 min przed końcem gotowania dorzucić posiekaną bazylię. Całość zblenderować bardzo dokładnie i posypać grzaneczkami. Można dodać śmietany do smaku. Zupa wychodzi gęsta, jak prawdziwy krem ;)
Smacznego
Sandra
pyszne! Ja wprawdzie dodałam cytrynę ale i tak palce lizać ;))
OdpowiedzUsuń